Voorbereiden op fase 3: code zwart

  • 5 maart 2021
  • Nieuwsbericht
  • Coronavirus
  • V&VN Algemeen
Verpleegkundige in het ziekenhuis met FFP2-masker
Foto © Robin Utrecht (ANP)

De derde coronagolf leidt in het voorjaar mogelijk tot crisisfase 3 (“code zwart”): een zeer ernstige verstoring van de gezondheidszorg. Dan kun je als zorgverlener voor ingewikkelde keuzes worden gesteld. Hoe bepaal je welke zorg je wel en niet verleent? Om je hiermee te helpen heeft V&VN per zorgsector afwegingskaders gemaakt voor de verzorgende en verpleegkundige praktijk. Deze maken deel uit van de sectorplannen die de samenwerkende brancheorganisaties en beroepsverenigingen hebben opgesteld.

V&VN-voorzitter Bianca Buurman: “Ons land krijgt te maken met nieuwe varianten van het coronavirus, die besmettelijker zijn dan het klassieke virus. We hopen natuurlijk dat de situatie beheersbaar blijft. Tegelijkertijd moeten we er rekening mee houden dat de derde golf ook heel zwaar kan worden en een enorme impact kan hebben op de manier waarop wij zorg verlenen. De zorg die we verlenen is in dit scenario vooral gericht op het voorkomen van onherstelbare schade, op overleven en op het verlenen van zo goed mogelijke palliatieve zorg. Het is belangrijk dat wij ons hier zeer goed op voorbereiden.”

Lees meer over fase 3 op onze themapagina. Hier vind je ook de sectorplannen en de afwegingskaders.

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)