Volop aandacht voor schrappen!

  • 29 maart 2018
  • Nieuwsbericht
  • Overbodige zorg
  • V&VN Algemeen
3D8A1043

<strong>Het kan je niet ontgaan zijn; deze week rondden de organisaties achter (Ont)Regel de Zorg de schrap- en verbetersessies af die begin dit jaar zijn gehouden. Dinsdag kreeg minister Bruins van Medische Zorg de resultaten aangeboden: schrapkaarten met in totaal 62 regels die wat betreft de verschillende beroepsgroepen in de zorg direct mogen worden afgeschaft. Namens onze beroepsgroep deden ziekenhuis- en wijkverpleegkundigen mee aan de sessies.

De 62 schrappunten zijn voortgekomen uit de sessies met professionals die in januari, februari en maart - met steun van het ministerie van VWS - zijn georganiseerd in het kader van (Ont)Regel de Zorg, een initiatief van huisartsenactiegroep Het Roer Moet Om (HRMO) en de VvAA, advies- en dienstverleningsorganisatie voor zorgverleners. De schrappunten vormen een onderdeel van het programmaplan (Ont)Regel de Zorg dat het ministerie van VWS in mei presenteert.

Met de overhandiging van de schrappunten doet de beweging (Ont)Regel de Zorg een oproep aan álle partijen in de zorg en het kabinet om de 40% van hun tijd die zorgverleners nu gemiddeld bezig zijn met administratie, minimaal te halveren.

Met deze schrapsessies hebben zorgverleners laten zien dat zij zelf stappen willen zetten, aldus (ont)Regel de Zorg. Wel is de steun nodig van het héle zorgveld om minder regelgeving en meer tijd voor de patiënt daadwerkelijk te realiseren. Met de huidige uitdagingen op de arbeidsmarkt in de zorg is het nú zaak dat zorgverleners hun kostbare tijd zinvol kunnen besteden.

10-puntenplan #meerzorgminderpapier

Ondertussen gaat V&VN, samen met de partijen uit de zorg, verder met het overleg met minister De Jonge over de uitkomsten van de actiedag #meerzorgminderpapier in november vorig jaar. Daar worden de schrap-punten van de sessies met (Ont)Regel de Zorg aan toe gevoegd.

Hier zie je de resultaten van de schrapsessies voor de verschillende doelgroepen.

Dit nieuwsartikel is per december 2019 overgeplaatst van de oude website van V&VN naar de vernieuwde website. Eerder geplaatste reacties komen hiermee te vervallen. Wil je reageren op dit artikel? Praat verder op social media.

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)