Verpleegkundigen over zeggenschap in vakblad Medisch Specialist: ‘Heldere afspraken en respect’

  • 27 juni 2024
  • Nieuwsbericht
  • Zeggenschap
  • V&VN Algemeen
Groot Overleg Collega's

In Medisch Specialist, het magazine van de Federatie Medisch Specialisten, zijn verpleegkundigen geïnterviewd over hun samenwerkingservaring met de artsen en de mate van zeggenschap. “Het draait om heldere afspraken en respect voor elkaar”, zegt psychiatrisch verpleegkundige Florian van Hunnik in het vakblad (juni 2024).

Van Hunnik is bestuurslid van het verpleegkundig stafbestuur van het OLVG én Chief Nursing Information Officer (CNIO). “Met dat stafbestuur kregen verpleegkundigen medezeggenschap over de koers en de strategie van het ziekenhuis. Dokters hadden aanvankelijk soms vrees dat met meer zeggenschap de verdeling van de taart ongunstig zou uitvallen. Gaandeweg is iedereen gaan inzien dat we elkaar versterken.”

6A64cbff 8A85 4622 8C86 0C8ced010038
Verpleegkundig endoscopist Wilma Kok in 'Medisch Specialist'.

Antieke werkrelaties

Verpleegkundig specialist Anita Meerlo werkt in het Isala ziekenhuis op de afdeling Kindergeneeskunde. “Als verpleegkundig specialisten schuiven we aan bij vakgroep- en bestuursvergaderingen. Die waren oorspronkelijk alleen bedoeld voor medisch specialisten. Inmiddels praten we op gelijke voet mee over het best mogelijke zorgtraject. Samen verbeteren we de zorgkwaliteit. Daarbij passen geen hiërarchische, antieke werkrelaties.”

Toegankelijk

Nederlands eerste verpleegkundig endoscopist Wilma Kok is werkzaam bij de Noordwest Ziekenhuisgroep. “De artsen zijn toegankelijk en ze beseffen dat ze zonder onze kennis bijster weinig kunnen beginnen. Natuurlijk staat er nog weleens een dokter met de armen te wapperen, omdat die in een jas wil worden geholpen. Alleen nieuwe verpleegkundigen trappen daar nog in. Gehoord en gezien worden, dát waarderen we zeer als verpleegkundigen.”

Lees hier het hele artikel.

Verzorgende Pratend In Overleg Of Overdracht

Serie Zeggenschap

Als verzorgende, verpleegkundige of verpleegkundig specialist je stem laten horen. Meepraten, meebepalen en invloed uitoefenen. Het maakt de zorg beter.

Dit artikel is het zesde deel in de serie 'Zeggenschap' die we in 2024 publiceren.

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)