Verpleegkundigen en verzorgenden: kabinet, grijp nú in

  • 29 oktober 2020
  • Nieuwsbericht
  • Coronavirus
  • V&VN Algemeen
Intensive Care verpleegkundige met beschermingsmiddelen voor coronavirus (Jeffrey Groeneweg, ANP)
Foto © Jeffrey Groeneweg (ANP)

Verpleegkundigen en verzorgenden willen dat het kabinet direct ingrijpt om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. In een peiling die anderhalve dag open stond, spraken 13.411 V&VN-leden zich uit: 85% wil dat er per direct strengere maatregelen komen. Het water staat verpleegkundigen en verzorgenden en hun collega’s in de zorg aan de lippen. Zij zien alle sectoren van de zorg piepen en kraken in hun voegen. V&VN heeft hier vandaag bij het kabinet de noodklok over geluid.

Gerton Heyne, voorzitter van V&VN: “Elke dag dat we langer wachten met ingrijpen, brengt ons dichter bij een zorginfarct. Dat betekent dat zorg op grote schaal niet meer, of met onvoldoende kwaliteit, kan worden geleverd.”

Nadat de eerste golf ons land had overvallen, was het de bedoeling om tijdens een tweede golf de reguliere zorg zo veel mogelijk doorgang te laten vinden. Dat lukt niet. De afschaling van zorg is in alle sectoren van de zorg in volle gang. De druk neemt met de dag toe.

Diagram Peiling Coronamaatregelen (1)

Gitzwart scenario

Het aantal ziekenhuisopnames en IC-patiënten zit nog altijd op de lijn van het meest gitzwarte scenario. Spoedeisende hulpposten sluiten en ambulances rijden rondjes omdat ze patiënten niet kwijt kunnen. Uitplaatsing lukt vaak niet omdat er in de langdurige zorg geen plek is voor deze patiënten. In de wijkverpleging zien we in heel Nederland patiëntenstops, minder en kortere bezoeken aan cliënten en verschraling van de geboden zorg. In verpleeghuizen is de basiszorg nu al in het geding.

Te weinig verpleegkundigen en verzorgenden

De uitval door ziekte, overbelasting, en/of verdenking van Covid nemen zorgbreed toe. In sommige verpleeghuizen ligt het ziekteverzuim op 50%, hele teams zitten ziek thuis. Er zijn ziekenhuizen waar 40% van de testuitslagen van medewerkers op Covid positief is. Verpleegkundigen en verzorgenden zijn nog nauwelijks bekomen van de eerste golf, en daar komen nu de tweede golf en uitval van besmette collega’s bovenop. Dat verhoogt de druk op de gezonde werknemers. Zij moeten harder gaan werken, waardoor de kans dat zij uitvallen door hoge werkdruk ook toeneemt.

Inmiddels is de nood zo hoog dat werkgevers zieke medewerkers vragen om toch te komen werken. Heyne: “Dat is onveilig én het vergroot de kans op (langdurige) uitval van overbelaste medewerkers. Op termijn zijn we daarmee alleen maar verder van huis. De zorg zit immers nog wel even in een crisissituatie. Verpleegkundigen en verzorgenden doen hun werk met veel passie en betrokkenheid, maar aan hun belastbaarheid zit wél een grens.”

Kraan moet dicht

De groei van het aantal besmettingen lijkt de laatste dagen wat af te vlakken, maar neemt nog niet af. Dat betekent dat de druk op de zorg, en dus op verpleegkundigen en verzorgenden, de komende weken alleen maar verder zal toenemen. Het is zeer telerustellend dat het kabinet er toch voor kiest om niet verder in te grijpen. Heyne: “Verpleegkundigen en verzorgenden dweilen nu met de kraan open, maar die kraan moet zo snel mogelijk verder dicht. Als we het zorgsysteem overeind willen houden, zijn extra maatregelen onvermijdelijk. Het is belangrijk om deze meteen te nemen, zodat de schade niet onnodig nog verder oploopt en de maatregelen niet langer hoeven te duren dan nodig is.”

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)