V&VN: stil drama in wijk en verpleeghuizen door tekort beschermende middelen

  • 6 april 2020
  • Nieuwsbericht
  • Coronavirus
  • V&VN Algemeen
MV191120 Venvn Bethem T0I4715

Het aanhoudende tekort aan beschermingsmiddelen tegen corona zadelt verpleegkundigen en verzorgenden in de wijkverpleging en verpleeghuizen op met een duivels dilemma. Stoppen we met zorg verlenen of accepteren we het risico dat we onze eigen patiënten besmetten? “Het is een onmogelijke keuze,” zegt V&VN-voorzitter Gerton Heyne in De Telegraaf. “En door niets te doen legt de politiek die vraag op de schouders van honderdduizenden zorgprofessionals.”

V&VN kreeg via het meldpunt van V&VN honderden meldingen van verpleegkundigen en verzorgenden die geen of nauwelijks toegang krijgen tot beschermingsmiddelen, maar wel worden aangespoord om hun werk te blijven doen. Een verpleegkundige die werkt in een verpleeghuis: “Het is voor mij niet de vraag óf, maar wanneer ik besmet zal raken.”

Onbeschermde verpleegkundigen en verzorgenden lopen niet alleen een risico zelf corona te krijgen, maar ook om een besmettingshaard van het virus te worden. “In de politiek wordt er niet over gepraat,” zegt Heyne. “Alsof het niet bestaat.” Halverwege maart trok V&VN al aan de bel bij VWS over het tekort aan beschermende middelen. Heyne: “Wij hebben hier al weken geleden voor gewaarschuwd. Neem de mondmaskers, Hoe ingewikkeld is dat? Het duurt te lang. De inkoop is niet oké, de productie is niet oké en de distributie is niet oké.” V&VN wil dat het kabinet haast maakt met de eigen productie van beschermende spatbrillen, mondkapjes en schorten.

Coronavirus

Meldpunt

Heb jij als verpleegkundige of verzorgende zorgen, dilemma’s, knelpunten of ideeën die te maken hebben met het coronavirus? Laat het ons weten door het formulier in te vullen!

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)