V&VN: ‘Meer dan 2400 IC-bedden is een illusie’

  • 2 april 2020
  • Nieuwsbericht
  • Coronavirus
  • Alle afdelingen
Corona 1

Meer dan 2.400 IC-bedden is spelen met vuur, een illusie.” Dat zegt V&VN-voorzitter Gerton Heyne vandaag in de Telegraaf en in de Volkskrant. Over politieke partijen die tegen elkaar opbieden om nóg meer IC-bedden te regelen: “Het lijkt wel een veiling. Doe even normaal. Het is niet reëel. Ga eens praten met die IC-verpleegkundigen.”

Tegen alle adviezen toch willen opschalen tot drieduizend of hoger, zou een chaos worden, zegt Heyne over nóg verder opschalen van de IC-bedden. Dan zakt de kwaliteit van zorg op IC-afdelingen door de hoeven en zullen ook mensen sterven. “En het zou ook een verkeerd, ontmoedigend signaal zijn naar al het zorgpersoneel dat nu al op hun tenen loopt.”

Voor 2.400 IC-bedden met voornamelijk coronapatiënten heb je eigenlijk ruim 14.000 fte IC-verpleegkundigen nodig, terwijl er maar een kleine 4.000 fte is in Nederland. Het opleiden van nieuwe IC-verpleegkundigen kost veel tijd. Dat betekent dat de huidige IC-verpleegkundigen bijna vier keer zoveel patiënten onder hun hoede krijgen dan normaal. Gerton Heyne: “Dat kan alleen als alle omstandigheden optimaal zijn. Dus genoeg apparatuur, genoeg artsen, genoeg ondersteuning van ander zorgpersoneel, geen ziekte onder IC-verpleegkundigen of mentale overbelasting. Dat hou je geen maanden vol.”

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Word net als Esmee lid van V&VN. Kom op voor jouw beroep!