Zorginnovatie SoftKees biedt patiënt meer comfort

  • 9 oktober 2023
  • V&VN magazine
  • V&VN Algemeen
V&VN Magazine 3 2023 Zorginnovatie Softkees
Foto © Create4Care

Verzorgenden en verpleegkundigen lopen regelmatig tegen zaken aan die het comfort van een patiënt te veel beperken. De frustratie daarover kan leiden tot (het invoeren van) slimme zorginnovaties. In deel 1 van een serie inspirerende voorbeelden: rustig slapen, ondanks een nierdrain.

Wat? De SoftKees. Een zacht siliconen kussentje dat het harde aansluitstuk van een nierdrain insluit.

Voor wie? Mensen die gebruik moeten maken van een nierdrain, bijvoorbeeld omdat hun urine niet via de normale weg kan afvloeien of omdat hun nieren niet goed functioneren.

Waarom? Het harde aansluitstuk van een drain kan drukplekken op de rug van een patiënt veroorzaken. Deze innovatie voorkomt een kapotte huid en pijn bij het zitten en slapen.

"Een goede vriend, Kees-Jan, bleek in 2019 uitgezaaide slokdarmkanker te hebben. Een van zijn nieren werkte ook niet goed meer, waardoor hij een nefrostomiedrain kreeg", vertelt Susanne Maassen, adviseur verpleegkunde en voorheen verpleegkundige op de urologie/gynaecologie-afdeling van het Erasmus MC. "Op een avond zaten we met onze vriendengroep bij elkaar en vertelde Kees dat hij last had van lekkages en dat hij door het harde verbindingsstuk van de drain veel pijn had en niet lekker kon slapen. Veel patiënten op de afdeling hebben hier last van. We probeerden het dan op te lossen door extra pleisters te plakken en te fixeren, maar dat werkt ook niet optimaal."

"Ik wist dat mijn collega Onno Helder in het Erasmus MC bezig was met het opzetten van Create4Care, een afdeling die zich inzet voor technische innovaties in de zorg. Ik heb hem aan Kees gekoppeld en samen met een designdocent van de Hogeschool Rotterdam hebben ze de SoftKees ontwikkeld. Kees sliep direct beter doordat hij er gewoon op kon liggen."

"We zitten nog in de testfase, maar inmiddels hebben zo’n twintig patiënten de innovatie getest. Ik hoop dat meer mensen hier gebruik van kunnen maken, maar we zoeken nog een fabrikant die SoftKees in productie wil nemen."

"Kees zal het niet meer meemaken, hij is in 2020 overleden. Maar hij zou dit prachtig hebben gevonden."

Bron: V&VN Magazine 3-2023 | Tekst: Jorieke van Noorloos | Beeld: Erasmus MC/Create4Care

Workshop Create4care
Regieverpleegkundigen van het Albert Schweitzer ziekenhuis bedachten oplossingen voor een praktijkprobleem. Foto © Create4Care

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)