V&VN Magazine: Torenhoge tijdsdruk

  • 6 juni 2017
  • V&VN magazine
  • V&VN Algemeen
Banner Magazine
201704 Cover Mag

Spanning op de werkvloer. Als verpleegkundige of verzorgende weet je niet beter. Want werken met kwetsbare patiënten is altíjd een uitdaging. Sterker nog, daar heb je bewust voor gekozen. Maar die spanning kan omslaan in stress. Wees eerlijk: hoe is de balans bij jou? Ga je regelmatig werken omdat er zieken zijn of roosterproblemen? Zorgen we wel goed voor onszelf? V&VN Magazine verkent de positieve en negatieve spanning die komt kijken bij werken in de zorg.

In dit nummer:

‘Je zorghart nekt je’
Stress. Vermoeidheid. Telkens een tandje bij moeten zetten

Adrenaline
‘Het zorgt ervoor dat je snel kunt beslissen en superalert bent tijdens het werk.’ Een ambulanceverpleegkundige en militair verpleegkundige over het onmisbare stofje ‘adrenaline’ in crisissituaties. 

‘Als het druk is, durven we vaak niks te zeggen’
Twitterende verpleegkundige Shadira Monsato buigt zich vaak over de vraag: hoe blijf je als verpleegkundige lekker in je vel zitten? 

Alle ballen in de lucht
Een kwart van de verpleegkundigen en verzorgenden is mantelzorger en heeft een gezin. Hoe houd je alle ballen in de lucht?

Spierpijn, blauwe plekken èn meer energie
Sue reageert de spanning van werken in het verpleeghuis in haar vrije tijd af als fanatieke sporter: ‘Het begint extreme vormen aan te nemen.’

Ben jij overbelast?
Doe de zelftest van de V&VN Academie.

‘Het was de eerste keer dat ik iemand zag sterven’
Op haar allereerste werkdag als gediplomeerd verzorgende IG kwam Froukje meteen in een ernstige situatie terecht. Waar ze ook nog eens alleen voor stond.

En verder:

Ode aan de verpleging
Vincent Bijlo schreef onlangs voor de Dag van de Verpleging een prachtige ode aan verpleegkundigen en verzorgenden.

Wachten op de minister
V&VN-lobbyist Francis Bolle over wachten op meer duidelijkheid over de nieuwe beroepsprofielen.

‘Je kunt toch niet 20 jaar alles hetzelfde blijven doen?’
Verpleegkundige Iris de Reuver over het op peil (blijven) houden van je vakkennis.

‘We zitten voor een dubbeltje op de eerste rij’
Onderzoeker Jaap Trappenburg legt de ondersteuning van zelfmanagement in Nederland onder de loep en ziet knelpunten: ‘er is te weinig tijd voor zaken die bewezen gezondheidswinst opleveren.’

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)