V&VN Magazine: Kwaliteit

  • 4 april 2017
  • V&VN magazine
  • V&VN Algemeen
Banner Magazine
201703 Cover Mag

"Een cliënt weer zien lachen, diegene het gevoel geven dat hij of zij speciaal is… dát is voor mij kwaliteit", vertelt verpleegkundige in de wijkzorg Ingrid Jap-Sam. "Dat lachje bij de deur, daar doe ik het voor. Dan heb ik het gevoel dat ik écht wat heb kunnen betekenen."
Kwaliteit in de zorg was nooit eerder zo'n actueel onderwerp. Daarom dit themanummer vol nieuwe ontwikkelingen, dilemma's, ervaringen, inzichten en verhalen van verpleegkundigen en verzorgenden. Omdat de kwaliteit van zorg voor patiënten, cliënten en bewoners bepalend is voor de kwaliteit van hun leven.

In dit nummer

Baas in eigen vak
Kwaliteitsstandaarden moeten niet van bovenaf zijn opgelegd, maar zijn opgesteld door onze eigen beroepsgroep.

Het mes in de registratielast
Rust op de afdeling en meer tijd voor de cliënten. Dat is de grote meerwaarde van minder tijd besteden aan registraties. En dat het kán, laten drie praktijkvoorbeelden zien.

Iedereen groeit door de nieuwe beroepsprofielen
Het werken met de nieuwe mbo- en hbo-beroepsprofielen zorgde in het Tilburgse Elisabeth-Tweestedenziekenhuis voor een ware cultuuromslag. Enthousiasme voert de boventoon.

Doorbehandelen?
Verpleegkundigen in gesprek over een dilemma waarbij de kwaliteit van zorg in het geding was.

"We mogen onszelf meer op de kaart zetten"
Remco Boerman is met het cijfer 9,1 een van de hoogst scorende verpleegkundig specialisten op Zorgkaart Nederland. Hoe doet hij dat?

Rem de wildgroei aan kwaliteitsindicatoren
Dewi Stalpers promoveerde op een onderzoek naar de effectiviteit en bruikbaarheid van kwaliteitsindicatoren in ziekenhuizen en de invloed van de werkomgeving.

Rotte appels
Moet je geld investeren in instellingen waarbij de bestuurder langdurig faalt? Francis Bolle, lobbyist van V&VN, buigt zich over deze vraag.

Verder

12 mei: Dag én nacht van de verpleging
Verpleegkundigen, verzorgenden en verpleegkundig specialisten maken elke dag het verschil in de zorg. Niet alleen overdag, maar ook 's nachts. 24 uur per dag. Daarom vieren we dit jaar niet alleen de Dag, maar óók de Nacht van de Verpleging.

Ode aan de nacht
De afdeling is donker. Geluid lijkt gedempt. Als de rest naar huis is ga jij aan de slag.

"Ze begaf zich in gevaarlijke kringen"
Anne marie werkte als verpleegkundige bij het Leger des Heils. Aila zal ze nooit vergeten.

V&VN Academie
Bekwaamheid: hoe test je dat?

En nog veel meer …

Wat vind jij van V&VN Magazine?
Wil jij meewerken aan de verbetering van V&VN Magazine en een korte evaluatie invullen na het uitkomen van ieder nummer (8 keer per jaar)? Geef je dan op voor het lezerspanel. Stuur een e-mail naar redactie@venvn.nl o.v.v. lezerspanel.

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)