V&VN Magazine: Eenzaamheid

  • 5 september 2018
  • V&VN magazine
  • V&VN Algemeen
Banner Magazine
201806 Cover Mag

Als er een maatschappelijk probleem is, zie je dat als verpleegkundige of verzorgende direct. En dat geldt zeker voor eenzaamheid. Als je zo dicht bij patiënten komt, zie je vaak als eerste hoe het met iemand gaat. Tegelijk worstelen veel collega’s ermee. Voor eenzaamheid zijn geen kant-en-klare oplossingen. Wat is je verantwoordelijkheid? V&VN-leden vertellen over hun ervaringen.

In dit nummer

‘Wij zien het als eerste’
Als verpleegkundige of verzorgende word je vaak als eerste geconfronteerd met cliënten die zich eenzaam voelen. Jurian, Minke en Angelique delen hun ervaringen.

Eenzaamheid in cijfers
Meer dan duizend verpleegkundigen en verzorgenden werkten mee aan een ledenpeiling van V&VN over eenzaamheid. 53 procent heeft dagelijks met eenzame patiënten te maken.

Niet langer eenzaam met een ggz-maatje aan je zij
“De datum dat zijn maatje komt schrijf ik op een briefje. Daar kijkt hij dan voortdurend naar.”

‘We zien eenzaamheid als een teken van zwakte’
Verpleegkundige Titia wil het taboe bespreekbaar maken “Het hoort bij het leven.”

Geluidsoverlast
Achter overlast zit altijd een verhaal. Ook bij Sjeng (72). Hij had niemand meer. Wijkverpleegkundige Jacqueline hielp hem. Sjeng: ‘Door die dame is mijn leven weer wat mooier geworden.’

Wat weet jij van eenzaamheid?
Doe de V&VN Academie-test!

‘Ik stond er alleen voor’
V&VN-leden vertellen openhartig over de momenten dat ze zich in de steek gelaten voelden op hun werk.

Robotzeehond tegen eenzaamheid
Verzorgende Esther twijfelde eerst, tot ze een agressieve bewoner met dementie zag veranderen en ontspannen door Paro de zeehond.

Eenzaam in je specialisme
Judith is een zeldzaamheid. Want ze werkt als verpleegkundig specialist endocrinologie en daarvan zijn er slechts enkelen in Nederland.

Pleinvrees
Verpleegkundig specialist Stans vertelt over de do’s en dont’s bij een cliënt met pleinvrees.

‘Ik heb nog veel meer in mijn mars’
Arjo is verzorgende in opleiding. Hij liep dit jaar tegen zijn grenzen aan, maar kan nu helder terugkijken op die periode.

En nog veel meer.....

V&VN Magazine ligt vrijdag 7 september bij alle leden in de brievenbus.

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)