V&VN Magazine: De dood

  • 3 maart 2017
  • V&VN magazine
  • V&VN Algemeen
Banner Magazine
201702 Cover Mag

"Ik heb geregeld met de dood te maken, maar wennen doet het nooit", vertelt wijkverpleegkundige Daniëlle Hendriks-Booij in V&VN Magazine. "En dat is maar goed ook, want als het went kun je je werk niet meer goed doen." De dood hoort bij ons werk. Daarom dit themanummer vol dilemma's, ervaringen, inzichten en ontroerende verhalen van verpleegkundigen en verzorgenden.

In dit nummer

Voltooid leven?
Zijn ouderen klaar met het leven of dit leven? 72 procent van de verpleegkundigen en verzorgenden krijgt te maken met doodswensen.

De dood in je werk
Niet iedereen wordt beter. Hoe ga je daarmee om?

Palliatieve zorg kent geen grenzen
Voor hindoes is pijnbestrijding niet vanzelfsprekend. Een Chinese patiënt begint zijn "lange reis" met een volle buik. Over culturele en religieuze gebruiken bij een naderende dood.

Onverwacht
Jaarlijks overlijden er 630 mensen door een verkeersongeval.

Is zij het echt?
Naderend afscheid: wijkverpleegkundige Pauline Arts begeleidt het nachthoofd waarvan zij zoveel heeft geleerd.

"Soms wil een ouder een overleden kind nog in bad doen"
Het werk op de intensive care van het Emma Kinderziekenhuis AMC heeft kinderverpleegkundige Marthe Sorel een open blik gegeven.

Doodswens
Verpleegkundigen in gesprek over patiënten die een doodswens uiten. "Regelen jullie maar dat ik doodga. Anders doe ik het zelf".

V&VN Academie
Wat weet jij over euthanasie?

En nog veel meer …

Wat vind jij van V&VN Magazine?
Wil jij meewerken aan de verbetering van V&VN Magazine en een korte evaluatie invullen na het uitkomen van ieder nummer (8 keer per jaar)? Geef je dan op voor het lezerspanel. Stuur een e-mail naar redactie@venvn.nl o.v.v. lezerspanel.

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)