V&VN Magazine: Kanker

  • 13 juni 2019
  • V&VN magazine
  • V&VN Algemeen
Banner Magazine
201904 Cover Mag

De cijfers liegen er niet om: één op de drie mensen krijgt ooit kanker. Het is dan ook niet gek dat veel verpleegkundigen, verzorgenden en verpleegkundig specialisten in hun werk met deze ziekte te maken krijgen. 

Tijd voor een editie van V&VN Magazine over dit aangrijpende thema. Over de laatste ontwikkelingen in de oncologische zorg, maar ook: wat als je als verpleegkundige of verzorgende zelf kanker krijgt?

In dit nummer

‘Genezen zal in de toekomst nog beter kunnen dan nu’
De behandeling van kanker is de laatste jaren fors veranderd. Anne Boerboom en Cora Vegter van de afdeling V&VN Oncologie over wat dat betekent voor het leven van patiënten én het werk van verpleegkundigen.

Wat weet jij over kanker?
➝ Test je kennis!

‘Ik vind de dood niet ingewikkeld’
Verzorgende IG Truus geeft zorg aan terminale patiënten in hun eigen vertrouwde omgeving. “Je moet onzichtbaar én zichtbaar kunnen zijn.”

Spelen in het ziekenhuis
Verpleegkundig specialist kinderhematologie Janneke Evers over het belang van één kinderoncologisch centrum met niet alleen aandacht voor zorg, maar ook voor de ontwikkeling van kinderen, research en onderwijs.

‘Veel patiënten met kanker voelen zich schuldig’
Oncologieverpleegkundige Sietske van der Veldt, één van de initiatiefnemers van Care for cancer, is al sinds jaar en dag specialist in de psychosociale zorg voor patiënten met kanker. Over de cruciale rol van verpleegkundigen voor mensen in verwarring door hun diagnose.
➝ Lees het interview met Sietske

Ziekenhuisverpleegkundigen buiten het ziekenhuis
Voor mensen met kanker is een behandeling in het ziekenhuis vaak tijdrovend en confronterend. Fijn dus dat complexe oncologische zorg steeds vaker thuis kan worden gegeven. Twee oncologieverpleegkundigen van het verpleegkundig technisch team van Laurens Thuiszorg leggen uit wat het patiënten oplevert.
➝ Lees het interview met twee oncologieverpleegkundigen

Aan de andere kant
Jacqueline, Henriëtte en Annechien over hoe zelf kanker krijgen hun kijk op het vak veranderde. “Tegenwoordig vraag ik mijn cliënten hoe ze zich voelen. Dan volgen er vaak tranen.”
➝ Lees het verhaal van Annechien

Een kaarsje voor Thomas Carel
Verzorgende IG Anke Verhoeven over die ene patiënt die ze niet snel zal vergeten.

En meer!

V&VN Magazine ligt op vrijdag 14 juni bij alle leden in de brievenbus.

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)