V&VN Magazine: Intiem

  • 28 maart 2019
  • V&VN magazine
  • V&VN Algemeen
Banner Magazine
201902 Cover Mag

Intimiteit is één van de mooiste kanten van ons vak. Welke andere zorgprofessional staat zo dichtbij haar patiënt of zijn cliënt? Bij iemands geboorte, bij het overlijden, in tijden van ziekte en gebrek, en van hoop en herstel. 

Lichamelijkheid, intimiteit en nabijheid – ze zijn onlosmakelijk verbonden met ons werk. Dat maakt het tegelijk óók ingewikkeld, want uit een ledenpeiling van V&VN blijkt dat 71 procent van de vrouwelijke verpleegkundigen en verzorgenden te maken krijgt met ongewenste intimiteiten. Van een ongepaste opmerking tot grensoverschrijdende aanrakingen. 

In deze editie van V&VN Magazine verdiepen we ons in al deze aspecten van intimiteit en vertellen verpleegkundigen en verzorgenden over hun negatieve én positieve ervaringen.

In dit nummer

‘Hé, eindelijk dat lekkere zustertje aan mijn bed!’
De cijfers die naar voren kwamen uit een peiling onder onze leden liegen er niet om: verpleegkundigen en verzorgenden krijgen regelmatig te maken met ongewenste seksuele aandacht. De cijfers op een rij. 

Écht contact
Drie verpleegkundigen en verzorgenden over dat ene intieme moment dat hun werk zo bijzonder maakt. “Praten was niet nodig, ik maakte contact door er gewoon te zijn.”

‘Reageer als een rots’
Verpleegkundige Mathilde Bos specialiseerde zich in seksuele intimidatie in de zorg en geeft tips: hoe ga je hier als verpleegkundige of verzorgende het beste mee om? “Gaan je nekharen overeind staan, dan is het mis.”

Sekskoffer
“Of je nu 25 bent of 85: ieder mens heeft behoefte aan warmte, liefde en geborgenheid.” In verpleeghuis Landrijt van Archipel werken verzorgenden Hanny en Chantal met de sekskoffer om seksualiteit en intimiteit bij bewoners bespreekbaar te maken. 

‘Soms grijpt het overlijden van een cliënt je bij je strot’
Wijkverpleegkundige Esther over die ene keer dat ze het niet droog hield toen een cliënt overleed. 

Hoe ga jij om met grensoverschrijdend gedrag?
Doe de test! 

‘Seks is niet vies, en voor hiv hoef je je niet te schamen’
Verpleegkundig specialist Sieds Wildenbeest over het zelfstigma bij hiv-patiënten en over zijn bijzondere, persoonlijke band met deze patiëntengroep. 

Slaapkamerperikelen
Hoe maak je veranderd seksueel functioneren bij je patiënt bespreekbaar? We vroegen het  verpleegkundigen en verzorgenden. Het resultaat: elf praktische tips. 

En nog veel meer…

V&VN Magazine ligt op vrijdag 29 maart bij alle leden in de brievenbus.

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)