'Ik vond het heel heftig om 'nee' te moeten zeggen'

  • 30 maart 2021
  • V&VN magazine
  • Coronavirus
  • V&VN Algemeen
Bo Visser Magazine 2021 2
Beeld © Roos Koole

De juiste keuzes maken is tijdens deze pandemie nog lastiger dan anders. Zorgmedewerkers vertellen over de hardste noten die ze tot nu toe moesten kraken. Dit keer: Bo Visser (33), sociaal verpleegkundige infectieziektebestrijding bij GGD Noord- en Oost-Gelderland.

Op het moment dat ze er al twaalf uur dienst op had zitten, kreeg Bo een telefoontje van een arts uit een asielzoekerscentrum. Hij vermoedde dat hij corona had en wilde worden getest. Niet veel later belde een vader. Bij hem in de familie waren al verschillende mensen ziek geworden, in het ziekenhuis beland of overleden. Ook hij leek het virus te hebben.

“We hadden toen amper testen, waardoor ik een keuze moest maken. Uiteindelijk hebben we de arts getest, omdat hij een risico kon vormen voor een kwetsbare doelgroep en een uitbraak op de loer lag. Zo’n besluit moeten nemen gaat je niet in de koude kleren zitten, ik vond het heel heftig om ‘nee’ tegen die vader te moeten zeggen. Het was waanzin.”

Werk uit handen geven

Een uitbraak zoals nu met het coronavirus hebben Bo en haar collega’s niet eerder meegemaakt. De protocollen veranderen elke dag. Ze begonnen met een team van vijf artsen en zes verpleegkundigen, maar inmiddels zijn ze met vijfhonderd collega’s en groeien ze naar duizend.

“Voor de crisis doorliep ik iedere stap in het proces van een uitbraak zelf: het invoeren van een melding, bron- en contactonderzoek, voorlichting geven. Nu heb ik dat uit handen moeten geven. Dat vond ik heel lastig. Relatief onervaren mensen doen mijn werk. Ze doen het goed hoor, maar soms denk ik: hmm... dat had ik op een andere manier gedaan of verteld. Ik probeer me er niet druk om te maken, zolang de boodschap maar duidelijk is.”

Zo’n besluit moeten nemen gaat je niet in de koude kleren zitten.

In het begin voelde ze zich continu verantwoordelijk. De cijfers moést ze elke dag op tijd invoeren. Daarop wordt immers het beleid gebaseerd. Toen duidelijk werd dat de pandemie nog wel even kan duren, kon ze dat loslaten. “Anders houd ik het niet vol. Ik doe wat ik kan doen en daar moet ik op vertrouwen.”

Bron: V&VN Magazine 1-2021 | Tekst: Jorieke van Noorloos | Beeld: Roos Koole

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)