V&VN Magazine: De nacht

  • 1 februari 2018
  • V&VN magazine
  • V&VN Algemeen
Banner Magazine
201801 Cover Mag

Terwijl de rest van Nederland slaapt…

Als verpleegkundige of verzorgende doe je iets anders dan de rest van Nederland. Je werkt terwijl de rest van Nederland slaapt. In de nacht is de sfeer anders, intiemer. Als de rest van Nederland naar huis is, ga jij aan de slag. Afdelingen zijn donker. Geluid lijkt gedempt. Verpleegkundige Pauline Visser (cover): “In de nacht run ik mijn eigen toko.”

In dit nummer:

Terwijl de rest van Nederland slaapt…
…rijden Jessica en Bart in Rotterdam op hun ambulance. In Drachten zitten Fokje en Milka klaar voor de bewoners van Neibertilla.

Nachtvlinders
Zij genieten van de nacht. Van de zelfstandigheid waarmee ze kunnen werken, van de gezelligheid onderling of het intensere contact met cliënten. Drie portretten van nachtvlinders.

Zo kom je de nacht door
Wat doen verpleegkundigen en verzorgenden als de vermoeidheid toeslaat tijdens de nachtdienst of op weg naar huis? Tips uit de praktijk, afkomstig uit onze enquête over werken in de nacht.

Nacht in cijfers
We vroegen V&VN-leden de hemd van het lijf over nachtdiensten. Een infographic over de voor- en nadelen, extra klusjes, de werkdruk, de lichamelijke gevolgen en het gebruik van slaapmiddelen.

VVN Magazine 1 2018 Infographic
V&VN Magazine Infographic

“In de nacht worden problemen zo groot”
Twee van de drie psychiatrische patiënten hebben slaapproblemen. Psychiatrisch verpleegkundige en verpleegkundig opleider Gerrit de Niet werd ermee geconfronteerd. Het maakte zo’n indruk op hem dat hij onderzoek ging doen naar de verpleegkundige zorg bij slaapproblemen.

Doe de nachttest!
Wat weet jij over wat nachtwerk met je doet? Meer aandacht voor slaap Slecht slapen ’s nachts, slaperigheid overdag, een verstoord slaapwaakritme en ongewenste gedragingen in de nachtelijke uren. Verpleegkundig specialist ggz Marjon heeft er in haar werk dagelijks mee te maken.

Kippenvel
Twee cliënten liggen op sterven. Deze extra avonddienst van verzorgende IG Githa belooft pittig te worden. Het wordt een ontroerende ervaring.

Dit en nog veel meer in het nieuwe V&VN Magazine over de nacht. Op 2 februari bij alle leden van V&VN in de brievenbus!

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)