V&VN Magazine: De geest

  • 27 juli 2017
  • V&VN magazine
  • V&VN Algemeen
Banner Magazine
201705 Cover Mag

Een depressieve hartpatiënt. Een verpleeghuisbewoner met onbegrepen gedrag. Een psychiatrisch patiënt met overgewicht en een verstoorde insulinehuishouding. Een tiener met ADHD, slaapstoornissen en riskant gedrag. Iedere verpleegkundige of verzorgende krijgt te maken met psychische problematiek, of je nu in de wijk werkt, het ziekenhuis of de verpleeghuiszorg. Toch is er niet altijd genoeg aandacht voor de geestelijke gezondheid van patiënten. "Wat zou het toch goed zijn als psychische klachten net zo werden beoordeeld als buikpijn of een hersenschudding", zegt V&VN-voorzitter Henk Bakker in V&VN Magazine. Daarom staat in deze editie de geest centraal: nieuwe ontwikkelingen, knelpunten en inzichten. En vooral, veel ervaringen van verpleegkundigen en verzorgenden.

In dit nummer:

"We zijn allemaal mensen die soms ziek en kwetsbaar zijn"
Broers Ronald en Richard Touw (op de cover) kozen allebei voor de verpleging, de ggz én zijn ervaringsdeskundigen.

Wie helpt in crisis?
Als verpleegkundige of verzorgende loop je in situaties met mensen met acute psychiatrische problemen soms tegen een stroeve samenwerking met andere hulpverleningsinstanties aan.

"De term 'verward' is stigmatiserend"
Verpleegkundig specialist Bauke Koekkoek over hoe we omgaan met mensen met psychische stoornissen.

Lichamelijk én psychisch ziek
Hoe ga je om met zo'n combinatie van klachten?

Problemen in de jeugd-ggz
Na het recente spoeddebat in de Tweede Kamer over problemen in de jeugd-ggz vertellen twee verpleegkundig specialisten over hun ervaringen in de dagelijkse praktijk.

"Ergens dacht ik, ze gaat het niet doen"
Het is mijn schuld, was de eerste reactie van psychiatrisch verpleegkundige Vera toen een bewoonster van de gesloten afdeling zichzelf van het leven beroofde.

Gespecialiseerd in onbegrepen gedrag
Koen Manders is gedragsverpleegkundige. "De ouderenzorg is uitdagend: er valt nog veel te onderzoeken."

Bewaak je eigen grenzen
Omgaan met mensen met een borderline-persoonlijkheidsstoornis: waar moet je als verpleegkundige of verzorgende op letten?

En nog veel meer...

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)