Dankzij de TrulyEasy-klem met één hand de arterielijn verstellen

  • 30 oktober 2023
  • V&VN magazine
  • V&VN Algemeen
V&VN 3 2023 Zorginnovatie Trulyeasy Klem
Foto © Erasmus MC

Verzorgenden en verpleegkundigen lopen regelmatig tegen zaken aan die het comfort van een patiënt te veel beperken. De frustratie daarover kan leiden tot (het invoeren van) slimme zorginnovaties. In het vierde en laatste deel van een serie inspirerende voorbeelden: de TrulyEasy-klem, te bedienen met één hand.

Wat? De TrulyEasy-klem. Deze klem werkt als een wasknijper waardoor je gemakkelijk met één hand de lijnen kunt verschuiven langs de staaf waaraan die verbonden zijn.
Voor wie? Patiënten bij wie continu de bloeddruk moet worden gemeten door middel van een arterielijn, of voor patiënten die een infuus hebben.
Waarom? Voor de bestaande klem moet je de hoogte met twee handen verstellen. Bovendien is die klem weinig ergonomisch.

Als je de bestaande klem in hoogte wilt verstellen, moet je met je ene hand de klem vasthouden, terwijl je die met je andere hand losdraait. Het los- en vastdraaien is pijnlijk voor pols, hand en onderarm. Hoe meer infusen en slangen een patiënt heeft, hoe lastiger het is om er goed bij te kunnen. Een arterielijn gebruik je voor bloedrukmeting. Wisselt een patiënt van houding, dan moet je die lijn in hoogte verstellen om de meting betrouwbaar te houden.

Dat moet gemakkelijker kunnen, dacht Trudi Boeter, IC-verpleegkundige in het Erasmus MC. Ze ging langs bij Create4Care, een afdeling van het Erasmus MC die zich inzet voor technische innovaties in de zorg, waar ze het probleem aanpakte met stagiair Lise Eising, student Industrieel Product Ontwerpen (IPO) aan de Hogeschool Rotterdam. Uit die samenwerking ontstond de TrulyEasy-klem, vernoemd naar de twee bedenkers van het product. Deze nieuwe klem open én verschuif je met één hand.

Trudi en Lise hebben er dit jaar de Anna Reynvaan Praktijkprijs mee in de wacht gesleept, een jaarlijkse award voor het beste verpleegkundige initiatief om patiëntenzorg te verbeteren. Het juryrapport noemt het ‘een geweldig product’: “De uitwerking en toepasbaarheid is een uitnodiging (...) om naar de eigen praktijk te blijven te kijken en op zoek te gaan naar mogelijkheden om de dagelijkse praktijk te verbeteren.”

Create4Care is nog op zoek naar een fabrikant of ondernemer die de klem wil produceren en op de markt brengen.

Bron: V&VN Magazine 3-2023 | Tekst: Jorieke van Noorloos | Beeld: Erasmus MC

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)