Bijna bekwaam

  • 23 maart 2022
  • V&VN magazine
V&VN 01 2022 18 1
Foto © Maartje ter Horst

Deze cliënt krijgt dagelijks een blaasspoeling omdat ze last heeft van stolsels in haar blaas. Die stolsels kunnen zorgen dat de katheter niet goed doorloopt”, zegt Gerdiene Brand (28) in V&VN Magazine. Als verzorgende IG begon ze vorig jaar aan een mbo-opleiding tot verpleegkundige. Nu werkt ze als leerling verpleegkundige bij een verpleeghuis van Cedrah in Vlaardingen.

“Na het verwijderen van de katheterzak en het aansluiten van de spuit op de katheterslang, spuit ik de vloeistof er rustig in. Daarna trek ik de stamper van de spuit weer terug, beoordeel de vloeistof die terug in de spuit komt en sluit een nieuwe katheterzak aan. Als het nodig is of als ik twijfel over hoe de vloeistof eruitziet, overleg ik met een arts.” In het begin keek ze met een collega mee, die stap voor stap vertelde hoe een blaasspoeling gaat.

“Daarna waren de rollen meerdere keren omgekeerd en legde ik aan mijn ervaren collega’s uit welke stappen ik nam en waarom.” Collega Tineke Jabaaij- Hogendoorn, praktijkopleider, toetst de voorbehouden handeling, waarna Gerdiene deze zelfstandig mag uitvoeren. Gerdiene: “Het is fijn als ervaren collega’s ervan overtuigd zijn dat ik de handeling goed uitvoer. Dat geeft veel vertrouwen en zorgt ervoor dat ik me bekwaam voel.”

Bron: V&VN Magazine: Ervaring | Beeld: Maartje ter Horst

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Word net als Esmee lid van V&VN. Kom op voor jouw beroep!