V&VN en FMS: ‘Nationaal herstelplan voor de zorg is noodzakelijk’

  • 30 april 2021
  • Nieuwsbericht
  • Coronavirus
  • V&VN Algemeen
ANP 430213787
Foto © Rob Engelaar (ANP)

Er moet een nationaal herstelplan voor de zorg komen. Dat zeggen V&VN-voorzitter Bianca Buurman en FMS-voorzitter Peter Paul van Benthem vandaag in het AD. “Zorgmedewerkers moeten nu al heel lang meer doen dan ze eigenlijk kunnen. We hebben echt rust nodig, maar er komt juist meer werk aan.” V&VN en FMS roepen het ministerie, zorgverzekeraars en andere partijen in de zorg op om zich aan te sluiten.

Na de derde golf wacht een grote hoeveelheid inhaalzorg. Bianca Buurman: “Samen moeten we kijken hoe we ook de inhaalzorg straks goed kunnen leveren. Verpleegkundigen, verzorgenden en artsen moeten daarbij echt aan tafel zitten. Wij hebben een goed beeld hoe we verdere complicaties van ziektes zoveel mogelijk kunnen voorkomen. Maar dat kan alleen als we ook nadenken over hoe onze mensen kunnen herstellen, fysiek en mentaal.”

Samen moeten we kijken hoe we ook de inhaalzorg straks goed kunnen leveren.

Bianca Buurman

En daar is veel voor nodig. “Sowieso meer mensen, want er waren vóór de pandemie al enorme tekorten. We moeten daarnaast zorgen dat we het personeel vasthouden. Dan gaat het om dingen als salaris, en over ontwikkelmogelijkheden. We zien nu dat de instroom in de opleidingen wel iets toeneemt, maar dat de uitstroom nog veel groter is. De achterdeur staat wagenwijd open en die moet dicht. Daarnaast moeten mensen die kampen met een burn-out of met long covid goed begeleid worden.”

Code donkergrijs

De oproep komt op het moment dat de zorg nog steeds in 'code donkergrijs' zit. “We moeten ons focussen op de ramp na de ramp. Daarom is het belangrijk om de piek snel achter ons te laten. Wij roepen iedereen op te helpen. Door je nog even aan de maatregelen te houden, bescherm je je familie, en misschien ook jezelf tegen een infectie met langdurige gevolgen.”

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)