V&VN doet aangifte tegen tabaksindustrie

  • 14 februari 2018
  • Nieuwsbericht
  • V&VN Algemeen
Roken_sigaret_nicotine

<strong>Ook V&VN sluit zich aan bij de partijen die aangifte doen tegen de tabaksindustrie; een initiatief dat de laatste weken veel aandacht en steun krijgt. Een peiling onder de leden leverde in korte tijd meer dan 1000 reacties op; 88 procent is vóór aangifte. Omdat steeds meer artsen, ziekenhuizen en andere medische partijen aangifte deden, stelden we jullie de vraag: moet ook de grootste beroepsgroep in de zorg zich laten zien in deze zaak? Het antwoord is duidelijk: doen!

Voorzitter Henk Bakker van V&VN is blij dat de leden zich zo nadrukkelijk uitspreken vóór meedoen aan de aangifte. “Verpleegkundigen en verzorgenden hebben in hun werk dagelijks te maken met de schrijnende gevolgen van roken. Wanneer het verslaafd maken van mensen aan banden wordt gelegd, kunnen we voorkómen in plaats van genezen.” 

Reactie van een voorstander: "Als beroepsgroep hebben we een verantwoordelijkheid als het gaat om preventie. Het gaat inderdaad niet om het veroordelen. Het gaat om het aanklagen van de tabaksindustrie die bewust probeert mensen verslaafd te maken. Dat is een discussie en klacht waard denk ik."

De aangifte tegen 4 Nederlandse tabaksproducenten is een initiatief van advocate Benedicte Ficq en een longkanker-patiënte, en werd al snel gesteund door onder andere het KWF Kankerbestrijding. De redenatie van Ficq is helder: “Mensen expres ziek maken, is strafbaar.” Recent hebben zich ziekenhuizen en beroepsgroepen uit de zorg aangesloten, maar ook gemeenten. V&VN vindt het belangrijk dat ook verpleegkundigen en verzorgenden zich nu uitspreken en hun visie kenbaar maken.

"Tabaksindustrie ondermijnt ons werk"  

Linda Brandjes (zelf 2 jaar rookvrij) werkt als verpleegkundig specialist in het MC Slotervaart met chronische longpatiënten. Ze is voorzitter van de commissie (in oprichting) die binnen V&VN alle tabaksontmoediging en rookpreventie bundelt. Linda is heel blij dat V&VN aangifte doet. “De core business van verpleegkundigen en verzorgenden is werken aan de gezondheid en het welzijn van onze patiënten. De tabaksindustrie ondermijnt feitelijk ons werk. Er is een zware lobby om mensen verslaafd te maken; ik zie dagelijks hoeveel moeite het kost om daar vanaf te komen. Bij sommigen verdwijnt de verslaving nooit helemaal uit hun systeem; ze blijven er moeite mee houden.” 

Wel tabak, geen alcohol?

De vraag is natuurlijk waarom V&VN zich wel aansluit bij de aangifte tegen de tabaksindustrie, maar geen actie voert tegen producenten van ongezond voedsel of alcohol.

Reactie van een tegenstander: "Dit is geen zaak van de beroepsvereniging. Zet in op preventie, laat horen hoe slecht roken is. Prima. Een actie tegen de industrie, daar ben ik geen voorstander van. Straks ook tegen de producent van frites procederen?"

Linda Brandjes: “Nicotine is de meest verslavende stof die we kennen. Uit een grote Europese studie blijkt dat roken meer vroegtijdig overlijden veroorzaakt dan de andere top vijf risicofactoren bij elkaar opgeteld. Daar komt bij dat juist jongeren doelwit zijn voor de tabaksindustrie. Pubers willen uitproberen, maar ze kiezen er niet voor verslaafd te raken.” Linda Brandjes hoopt dat het komt tot een strafzaak. Het Openbaar Ministerie beslist daar binnenkort over: “Dan verandert er hopelijk iets in de maatschappelijke gedachte dat roken altijd en onder alle omstandigheden een kéuze is. Laten we onze krachten bundelen op weg naar een rookvrije generatie.”

Op de website https://sickofsmoking.nl/#de-strafzaak vind je alle informatie over de aangifte. Vanzelfsprekend houden wij je ook op de hoogte!

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)