V&VN-Congrestival 'Richtlijnen in de wijk' druk bezocht

  • 18 april 2024
  • Nieuwsbericht
  • V&VN Algemeen
2476Webkwaliteit
Barman Victor in gesprek met wijkverpleegkundige Sanne Kleefstra. Aan tafel o.a. V&VN-voorzitter Bianca Buurman

In de zorg wordt veel onderzoek gedaan en worden bijbehorende adviezen in de vorm van richtlijnen uitgebracht. Hoe kunnen we nu in de wijk al die ‘papieren’ kennis toepassen in de verpleegkundige praktijk? Dat gaan we vandaag onder andere bekijken.”

Met deze woorden opende Valerie Schipper, wijkverpleegkundige én voorzitter van de V&VN-afdeling wijkverpleegkundigen, donderdag 18 april het Congrestival 'Richtlijnen in de wijk'. Dit feestelijke congres was georganiseerd door het Kennisinstituut V&VN.

Via een informatiemarkt en in totaal 17 workshops konden zo’n 400 verpleegkundigen, verzorgenden en verpleegkundig specialisten zich verdiepen in de richtlijnen die tussen 2019 en 2024 voor de wijk zijn ontwikkeld. Het plenaire gedeelte speelde zich - ogenschijnlijk - af in een restaurant met barman Victor (bekend van tv-programma First Dates).

V&VN-voorzitter Bianca Buurman benadrukte het belang van (kennis van) actuele richtlijnen. Ze noemde ook de noodzaak van het opleiden en behouden van zorgprofessionals in de wijk. “Daarnaast is de grote uitdaging voor de toekomst: hoe maak je de wijk zorgzamer? Mensen moeten hierop goed worden voorbereid en misschien hun verwachtingen bijstellen over de zorg die ze later krijgen.”

Daarop hamerde ook wijkverpleegkundige Sanne Kleefstra, tevens ambassadeur voor wijkverpleegkundigen. “We hebben de notitie ‘Stoom Nederland klaar voor de toekomst’ geschreven. Hierin benadrukken we om burgers eerder te laten nadenken over later. Het is een uitdaging om mensen langer zelfstandig thuis te laten wonen. Toen ik begon als wijkverpleegkundige deed ik alles voor de cliënt. Nu kijk ik wat de cliënt nog zelf kan, samen met het mogelijke netwerk eromheen. Dat kost wat meer tijd aan de voorkant, maar bespaart tijd aan de achterkant.”

Twee workshops uitgelicht

Judith Winklaar en Monique Aarts vonden de workshop over eenzaamheid interessant. “Maar dat luisteren naar de cliënt heel belangrijk is, vond ik een beetje een open deur”, zegt Winklaar. Zij is dialyse-verpleegkundige en werkt als zelfstandig ondernemer. “Ik ben naar het congres gekomen om me een beetje te oriënteren op wat ik nog wil doen voor mijn pensioen.”

Ook Aarts is naar het congres gekomen om te ‘neuzen’. “Ik werk nu in de ggz, maar zou misschien best wel richting de terminale thuiszorg willen gaan.”

Wat beiden verhelderend vonden, was de uitgeprinte lijst van de eenzaamheidsschaal. Hiermee kun je met zes concrete vragen aan de cliënt vaststellen hoe eenzaam hij of zij is. Arjan van Os, verbonden aan de Hogeschool Utrecht, gaf de workshop 'Eenzaamheid': “Mijn workshop was druk bezocht, leuk hoor! De zorgprofessionals concludeerden dat eenzaamheid niet alleen onder ouderen een thema is, maar in de hele maatschappij een probleem is. Zelf concludeer ik dat het goed is dat ik eenzaamheidsschaal van De Jong-Gierveld heb uitgeprint. Die was nagenoeg onbekend, terwijl die wel onderdeel van de richtlijn is.”

2625Webkwaliteit
Links Monique Aarts, midden Judith Winklaar

Tijdens de workshop over osteoporose legde de werkgroep Osteoporose en Fractuurpreventie uit hoe een richtlijn tot stand komt. Amy den Haan, projectleider van de richtlijn bij het Kennisinstituut V&VN, stelde verpleegkundig specialist Peter van den Berg, huisarts Luc Maartens en patiëntvertegenwoordiger Inge Wiese voor aan de deelnemende verpleegkundigen.

“Het is een eer om mee te mogen werken aan een richtlijn”, zei huisarts Maartens. “Een fantastisch proces”, vulde VS Van den Berg aan. “Zo’n vijf jaar geleden is onze afdeling aangesloten bij V&VN en het ontwikkelen van deze richtlijn stond hoog op de wensenlijst. De kennis die er al is, verzamelt V&VN. Zoals de medische richtlijn hierover. Daar moesten wij vervolgens de verpleegkundige activiteiten uitlichten. Elk lid van de werkgroep brengt hierbij zijn eigen expertise in.”

Ervaringsdeskundige Wiese vertelde dat de richtlijnwerkgroep ongeveer acht keer bij elkaar kwam. Alles bij elkaar duurde de ontwikkeling van de richtlijn zo’n anderhalf jaar. Dat is sneller dan gemiddeld. De richtlijn 'Osteoporose' is voor de zomer af. Van den Berg: “Hierin staan onder andere valpreventie, bewustwording, medicatie en signalering centraal. Het wordt een leesbare top-richtlijn.”

2821Webkwaliteit
V.l.n.r. Peter van den Berg, Inge Wiese, Luc Maartens en Amy den Haan

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)