V&VN: Code Zwart dreigt, situatie op IC’s zéér zorgwekkend

  • 23 april 2021
  • Nieuwsbericht
  • Coronavirus
  • V&VN Algemeen
IC-verpleegkundige Rowan Marijnissen

De situatie op de IC’s verslechtert snel. Als het zo doorgaat, stevenen we af op code zwart en kunnen nieuwe patiënten niet meer terecht op de IC. V&VN-voorzitter Bianca Buurman: “Het gaat de verkeerde kant op. Volgende week maatregelen versoepelen is zéér onverstandig. Op de IC’s moeten alle zeilen worden bijgezet. IC-verpleegkundigen moeten snel extra worden ondersteund door zorgprofessionals van andere afdelingen.”

Rowan Marijnissen, voorzitter V&VN IC: “Het water staat veel IC-verpleegkundigen aan de lippen: extra diensten, te weinig ondersteuning, veel overplaatsingen van patiënten, oververmoeidheid en geen meivakantie om bij te komen.” Ook in de andere zorgsectoren, zoals de wijkverpleging en de ggz, is de druk onverminderd hoog.

Als de druk nog verder toeneemt, kunnen er verschillende stappen worden gezet. Rowan Marijnissen: “We hebben in het landelijke overleg aan de orde gesteld dat anesthesiemedewerkers en ok-assistenten op de IC kunnen helpen als operaties worden afgezegd. We hopen ook dat de zelfstandige behandelklinieken, die nog reguliere zorg bieden, mogelijkheden hebben om ondersteunend personeel in te zetten als de nood nog hoger wordt.”

Over de versoepelingen: “Na een jaar corona snakken wij als verpleegkundigen, verzorgenden en verpleegkundig specialisten als geen ander naar een drankje op een terras. Maar het is te vroeg voor versoepelingen. We moeten voorkomen dat we met z’n allen wél kunnen winkelen, maar niet meer in het ziekenhuis en op de IC terecht kunnen. We moeten nog even volhouden.”

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)