V&VN: coalitieakkoord maakt werken in zorg niet aantrekkelijker

  • 15 december 2021
  • Nieuwsbericht
  • V&VN Algemeen
ANP 408971661
Foto © Ramon van Flymen (ANP)

Het vandaag gepresenteerde coalitieakkoord biedt geen oplossing voor het groeiende tekort aan verpleegkundigen en verzorgenden, terwijl dat dé grootste uitdaging is in de zorg. Weliswaar zeggen VVD, D66, CDA en ChristenUnie dat werken in de zorg aantrekkelijker moet worden, maar ze trekken er geen extra geld voor uit.

Voor verpleegkundigen en verzorgenden is het regeerakkoord daarmee een grote teleurstelling. V&VN-voorzitter Bianca Buurman: “Commissie na commissie adviseert het kabinet om fors te investeren. In de waardering, arbeidsvoorwaarden, zeggenschap en mogelijkheden voor scholing van verpleegkundigen en verzorgenden. Anders krijgen we de grote uitval en uitstroom van verpleegkundigen en verzorgenden niet gestopt. In het afgelopen jaar is na een eenmalige en beperkte investering door deze coalitie steeds gezegd: ‘Dit is nog maar het begin, de rest is aan een volgend kabinet’. En nu lopen de vier partijen wéér weg van hun verantwoordelijkheid. Elk gevoel van urgentie lijkt ook bij de doorstart van de coalitie te ontbreken. Daar spreekt geen nieuw elan uit.”

Elk gevoel van urgentie lijkt ontbreken.

Het regeerakkoord bevat elementen die volgens V&VN bijdragen aan een gezonder Nederland en een aanzet kunnen zijn voor betere zorg. Het stimuleren van preventie en een gezondere levensstijl. De ambitie om de maatschappelijke kloof aan gezondheidsverschillen aan te pakken. De inzet op gezond ouder worden in je eigen omgeving, met dus automatisch een grote rol voor verpleegkundigen en verzorgenden in de wijk. Dat zijn allemaal zaken waar verpleegkundigen en verzorgenden een grote rol in moeten en willen spelen. Het is daarbij wel cruciaal dat de indicatiestelling in de wijkverpleging bij de professional blijft.

Buurman: “Versterking van zeggenschap, meer ruimte voor opleidingen en scholingen, een aanpak van de regeldruk – dat kan allemaal helpen. Maar zonder forse investeringen krijgen we het personeelstekort niet opgelost.”

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)