V&VN, CNV, NU91, FNV: op grote schaal FFP2-maskers voor verpleegkundigen en verzorgenden

  • 17 januari 2021
  • Nieuwsbericht
  • Coronavirus
  • V&VN Algemeen
FFP2-maskers
Foto © Marco Okhuizen (ANP)

We moeten alles op alles zetten om zorgverleners en hun patiënten zo goed mogelijk te beschermen tegen corona. Met het oog op de aanhoudende zeer hoge besmettingscijfers en de opkomst van de extra besmettelijke Britse variant pleiten V&VN, CNV, NU91 en FNV er daarom voor om op grote schaal FFP2-maskers beschikbaar te stellen aan zorgprofessionals. Wij hebben het RIVM zondag per brief gevraagd om de richtlijnen voor het gebruik van mondneusmaskers snel aan te passen.

Het RIVM adviseert nu nog chirurgische mondneusmaskers van het type IIR te gebruiken bij de meeste zorghandelingen, ook bij coronapatiënten. FFP2-maskers sluiten echter nauwer aan op het gezicht en beschermen beter tegen virussen van buitenaf. Hoewel er op dit moment geen zekerheid bestaat dat FFP2-maskers noodzakelijk zijn, kunnen we zorgprofessionals wel de grootst mogelijke veiligheid bieden door met FFP2-maskers te werken.

V&VN en de bonden pleiten er daarom voor om FFP2-maskers breed in te zetten in de zorg, ook omdat het nog maanden duurt voordat het vaccinatieprogramma effect zal hebben. De beschikbaarheid is geen probleem: er zijn inmiddels grote voorraden FFP2-maskers aanwezig in Nederland.

Vrouw met FFP2-masker op

LET OP: VEILIGHEID VOOROP!

Update 26-01-2021: Onze veiligheid, en die van onze kwetsbare patiënten, moet altijd voorop staan. In alle sectoren van de zorg. Daarom is ons uitgangspunt: zorgverleners dragen een FFP2-mondmasker bij contact of werken met patiënten met COVID-19 of een verdenking daarvan. Hetzelfde geldt voor contact of werken met patiënten in hoog-risicosituaties. Daarnaast kan een FFP2-masker worden gedragen als de zorgprofessional een gevoel van onveiligheid ervaart bij het dragen van een andere type mondneusmasker dan FFP2. In alle overige situaties wordt een IIR-masker ingezet.

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)