V&VN biedt hulp bij afschaffen vijf-minutenregistratie

  • 8 maart 2018
  • Nieuwsbericht
  • Overbodige zorg
  • M&G Wijkverpleegkundigen

<strong>De vijf-minutenregistratie in de wijkzorg moet verdwijnen, zegt minister Hugo de Jonge. Maar hoe doe je dat als de bekostiging van de (wijk)zorg nog gebaseerd is op dit systeem? Afschaffen kán wel; voorbeelden in het land maken dat duidelijk. V&VN wil daarom een informatiepunt openen om alle goede voorbeelden te verzamelen en andere organisaties daarmee verder te helpen.

Na de V&VN-actiedag #meerzorgminderpapier was de minister heel duidelijk: het moet afgelopen zijn met de vijf-minutenregistratie die heel veel wijkverpleegkundigen en bijvoorbeeld ook casemanagers of dementieverpleegkundigen moeten bijhouden. Officieel is deze intensieve vorm van registratie al in 2009 afgeschaft, maar de praktijk is hardnekkig, omdat de bekostiging er nog vaak op is gebaseerd.

Er komt weliswaar een volledig nieuwe bekostiging voor de wijkverpleging, maar die zal nog enkele jaren op zich laten wachten. Bedoeling is namelijk om bij het declareren niet meer alleen uit te gaan van de geleverde zorg, maar ook te kijken naar de uitkomsten van de zorg. Ook preventie levert bijvoorbeeld winst op.

Voorbeelden in het land

Tot het zo ver is, zal zorg gemeten moeten worden. Maar dat kan echt zonder de vijf-minutenregistratie. Die kost verpleegkundigen en verzorgenden minimaal een uur per dag, zo blijkt uit peilingen onder de leden van V&VN. Verschillende proeven in het land laten zien hóe het anders kan. Ook toezichthouder NZa heeft aangegeven dat de vijf-minutenregistratie niet meer hoeft en dat zorgorganisaties individuele afspraken kunnen maken met verzekeraars.

Hulp bij het afschaffen

V&VN snapt dat de praktijk weerbarstig is en dat het moeilijk kan zijn om een bestaand systeem op te geven. Daarom komt er een speciaal V&VN-informatiepunt waar we je kunnen helpen om met voorbeelden en tips uit het land ook in je eigen organisatie de vijf-minutenregistratie af te schaffen. En vanzelfsprekend helpen we ook bestuurders van organisaties. Zodra het informatiepunt van start gaat, hoor je dat natuurlijk. Heb je nu al vragen of goede voorbeelden? Mail dan naar info@venvn.nl en vermeld ‘vijf-minutenregistratie’.

LEES OOK: Minister de Jonge schrapt vijf-minutenregistratie voor wijkverpleging

Dit nieuwsartikel is per december 2019 overgeplaatst van de oude website van V&VN naar de vernieuwde website. Eerder geplaatste reacties komen hiermee te vervallen. Wil je reageren op dit artikel? Praat verder op social media.

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.