V&VN-bestuurslid Jaap Kappert: ‘Dit is waarom ik de griepprik neem’

  • 26 oktober 2021
  • Nieuwsbericht
  • V&VN Algemeen
IMG 7301 2

Het zetten van de jaarlijkse griepprik bij zorgmedewerkers is gestart. Verpleegkundig specialist agz in de ouderenzorg en V&VN-bestuurslid Jaap Kappert heeft de griepprik al ontvangen: “Zolang ik werk met een kwetsbare doelgroep staat het vast dat ik de griepprik neem.”

Elk jaar wordt de influenzavaccinatie aangeboden aan zorgmedewerkers. Jaap: “Op mijn werk ga ik van mens tot mens, van hand tot hand. Ik kom eindelijk ook weer thuis bij mensen. We zien nu dat allerlei mensen weer beginnen te kuchen en te snotteren: dit kunnen allerlei type virussen zijn. Maar juist voor mensen met een verminderde weerstand is het influenzavirus – net als coronavirus - ook levensbedreigend.”

Sinds hij in de zorg werkt, neemt hij de griepprik: “Als ik kan bijdragen aan het niet overdagen van infectiezieken, door bijvoorbeeld een griepprik te nemen, vind ik dat ik daar goed aan doe. Dit is waarom ik de griepprik neem. Hier voel ik mij er prettig bij.”

IMG 7212
IMG 7245

Prikweek

“Bij ons - zorgorganisatie Brentano - bieden we het nemen van de griepprik zo laagdrempelig mogelijk aan. Zo hebben we een prikweek georganiseerd, waar medewerkers een week lang op het werk de griepprik kunnen halen.” Collega’s prikken elkaar. Jaap heeft zelf ook enkele dagen prikspreekuur. “Het niet nemen van de griepprik is vaak niet omdat zorgmedewerkers het niet willen, maar simpelweg omdat ze geen tijd hebben.”

“We willen voorkomen dat er aan een griepgolf ontstaat onder bewoners én onder medewerkers. In die situatie, een dubbele ramp, is er geen personeel om de zieke bewoners te verzorgen”, legt hij uit.

“Vorig jaar hebben we het influenzavirus niet echt gezien. Maar we zien nu dat zonder social distancing mensen dit soort virussen weer aan elkaar overgeven. Samen met de belasting van corona op de zorg, zorgt dit ervoor dat de griepprik dit jaar echt belangrijk is.”

IMG 7256

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Word net als Esmee lid van V&VN. Kom op voor jouw beroep!