Update coronavirus (COVID-19)

 • 3 maart 2020
 • Nieuwsbericht
 • V&VN Algemeen
Ziekenhuis_handen wassen_hygiënisch werken

De actuele ontwikkelingen op het gebied van het coronavirus hebben de aandacht van V&VN. V&VN houdt daarbij de richtlijnen en adviezen van het RIVM aan. Op de website van het RIVM is een aparte pagina voor (zorg)professionals ingericht.

Update voor verpleegkundigen en verzorgenden: Het RIVM heeft een overzicht gemaakt met de richtlijnen voor COVID-19. Ook bevat dit document een voorlopig behandeladvies, een stappenplan bij bevestiging van COVID-19 en meer. Deze informatie is bedoeld voor GGD’en en ziekenhuizen en geeft aan hoe te handelen bij een patiënt met (verdenking op) COVID-19.

Het is bijvoorbeeld jouw werkgever die in overleg met de arbodienst moet vaststellen of er sprake is van een verhoogd besmettingsrisico in jouw werkomgeving. Klik hier voor meer informatie over welke maatregelen dan genomen moeten worden. Bekijk ook de meest actuele informatie en de meest gestelde vragen over het virus. Ook de regionale ggd geeft goed advies over het virus en de maatregelen die je kunt nemen.

Belangrijkste punten voor jou:

 • Een goede handhygiëne is de belangrijkste maatregel om het risico van overdracht van micro-organismen te voorkomen: Hoest en nies in een tissue/papieren zakdoek of in de binnenkant van je elleboog. Gebruik papieren zakdoekjes en gooi deze na gebruik direct weg. Was je handen regelmatig, minstens 30 seconden.

 • Wanneer thuisblijven?
  1). Huisgenoten van patiënten met COVID-19 worden geadviseerd thuis te blijven.
  2). Mensen die in gebieden zijn geweest waar het coronavirus heerst én verkoudheidsklachten of koorts hebben. Het gaat om de volgende gebieden: China (inclusief Hong Kong en Macau), Singapore, Zuid-Korea, Iran, de Noord-Italiaanse provincies Aosta-vallei, Piëmont, Lombardije, Trentino-Zuid-Tirol, Friuli-Julisch-Venetië, Veneto, Emilia-Romagna en Ligurië.

 • Heb je koorts of luchtwegklachten? Denk aan hoesten of kortademigheid. Neem dan telefonisch contact op met je huisarts.

 • Heb je verdere vragen over het virus? Bel dan 0800- 1351.

 • Heb je binnenkort een afspraak of een bijeenkomst op het kantoor van V&VN? Deze gaan vooralsnog door. Er zijn nog geen redenen om bijeenkomsten of afspraken bij V&VN af te zeggen. Wel bekijken we de situatie per dag. Mocht er iets veranderen dan laten we dit direct per mail en via deze website weten. Volg V&VN daarnaast op Twitter voor het laatste nieuws.
Handen Wassen
 • 5 maart 2020
 • Nieuwsbericht
 • V&VN Algemeen

Lees ook: 7 vragen aan GGD-verpleegkundige Saskia over het coronavirus

Op 28 februari schreef Saskia een blog over het coronavirus. Hoe gaat zij hier als GGD-verpleegkundige mee om? Op het moment dat haar blog verscheen, was de eerste besmetting in Nederland net een feit. Inmiddels is de situatie in Nederland flink veranderd. We stelden Saskia zeven vragen over de huidige situatie.

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)