Tweede Kamer achter wetsvoorstel voor betere zeggenschap

  • 18 mei 2022
  • Nieuwsbericht
  • V&VN Algemeen
Overleg Met Collega's

Verpleegkundigen, verzorgenden en verpleegkundig specialisten krijgen als het aan de Tweede Kamer ligt meer invloed op hun werk en hun werkomgeving. Deze week stemde een ruime meerderheid voor een initiatiefwet van VVD en GroenLinks die werkgevers verplicht goed te luisteren naar onze beroepsgroep. V&VN heeft meegeholpen bij de totstandkoming van het wetsvoorstel.

Bijna alle partijen in de Tweede Kamer zijn het er wel over eens dat verpleegkundigen en verzorgenden meer te zeggen moeten krijgen over hun werk en de keuzes die ze daarin maken. Werkgevers en zorgverzekeraars gaan vaak te gemakkelijk voorbij aan hun professionele inzichten en dat komt de kwaliteit van zorg en het werkplezier niet ten goede.

Voor Kamerleden Corinne Ellemeet (GroenLinks) en Judith Tielen (VVD) is duidelijk geworden dat zorginstellingen niet veel zouden veranderen aan die praktijk tenzij er wat meer zachte dwang op kwam. Ze smeedden een initiatiefwet, die de afgelopen weken werd toegelicht en verdedigd in de Tweede Kamer.

Inspraak moet aantoonbaar zijn

De wetswijziging die GroenLinks en VVD voorstellen, verplicht zorgaanbieders om verpleegkundigen en verzorgenden invloed te geven op hun dagelijks werk. Een harde stelselwijziging met strakke verplichtingen hebben ze daarbij niet voor ogen. Omdat alle zorgaanbieders aan deze eis moeten voldoen en een groot ziekenhuis anders werkt dan een klein verpleeghuis, is gekozen voor een ‘open norm’, wat wil zeggen dat zorgaanbieder de plichten op dit punt op hun eigen manier kunnen invullen. Dat is geen voortzetting van de huidige vrijblijvendheid: van de bestuurskamer tot op de werkvloer moet de inspraak van verpleegkundigen en verzorgenden aantoonbaar zijn. De controle is in handen van de IGJ.

Nu de Tweede Kamer overstag is met het plan, kunnen VVD en GroenLinks zich opmaken voor de laatste horde: ook de Eerste Kamer moet instemmen met de wet voor er een juridische verankering komt van de inspraak.

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)