Structureel naar 1.700 IC bedden? Dat is zeer de vraag

  • 8 mei 2020
  • Nieuwsbericht
  • Coronavirus
  • Intensive Care
Intensive Care - Corona
Foto © Studio Oostrum (ANP)

Minister De Jonge wil een plan maken om het aantal bedden op de IC’s structureel te verhogen van de huidige 1.150 naar 1.700. Want het is maar zeer de vraag of die 1.700 haalbaar zijn, in welk tempo en onder welke voorwaarden.

Er is nu zo’n 3.800 fte IC verpleegkundigen in ons land. Om op te schalen naar 1.700 bedden heb je 1.500 fte extra verpleegkundigen nodig. Het kost ongeveer anderhalf jaar om een IC-verpleegkundige op te leiden. Terwijl we nu al een schreeuwend tekort aan verpleegkundigen hebben. Normaal verpleeg je als IC-verpleegkundige één of twee patiënten tegelijk. De afgelopen maanden was dat drie of vier. Terwijl corona-patiënten relatief zware patiënten zijn. Wat is er nodig om op een verantwoorde manier zoveel mogelijk patiënten te kunnen opnemen op de IC’s?

De politiek doet er goed aan om eerst naar de experts te luisteren: de IC-verpleegkundigen en de intensivisten. Daarom gaat er vandaag een enquête uit naar de 1.500 IC-verpleegkundigen die bij V&VN aangesloten zijn. De intensivisten van het NVIC doen hetzelfde.

We nodigen ook niet-leden nadrukkelijk uit om zich uit te spreken. Want alle besluiten over een mogelijke opschaling raken hen ook direct. Op basis van die enquête kunnen we kijken wat er mogelijk is, onder welke voorwaarden en in welk tempo.

Naast de structurele opschaling loopt er nog een andere discussie. De minister schrijft in zijn brief namelijk ook over “een additioneel flexibel op te schalen IC-capaciteit, naar potentieel circa 3000 IC-bedden met behulp van een breder personeelsbestand en andersoortige apparatuur.” 3.000 IC-bedden? Dat kan toch niet? Inderdaad, dat kan niet. Want het gaat hier NIET om IC-bedden.

Het gaat hier namelijk om bedden met alleen beademingsapparatuur, zonder de voorzieningen die een IC wel heeft voor al het andere onderliggend lijden. Dus als de problemen die je hebt meer vergen dan beademing, bijvoorbeeld nierfalen of een bloedprop, dan moet je als patiënt maar hopen dat je alsnog op de echte IC terecht kan. De vraag is ook of je op zo’n nep-IC kritiek zieke patiënten kunt redden. De afdeling V&VN IC heeft eerder al te kennen gegeven dat IC-verpleegkundigen hier niet voor ingezet kunnen worden, omdat ze dan volop bezig zijn met de patiënten die wél op een IC liggen. Wat vragen we straks van de collega’s die op zo’n afdeling zouden moeten staan? Natuurlijk moeten we kijken wat er aan extra capaciteit kan worden geregeld. Maar zo’n voorziening met alleen beademingsapparatuur en zonder IC-verpleegkundigen mag geen IC-bed heten.

Gerton Heyne
Voorzitter V&VN 

Rowan Marijnissen
Voorzitter V&VN-IC Verpleegkundigen                                     

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)