Stoplicht voor doorstroming

  • 21 augustus 2019
  • Nieuwsbericht
  • Transferverpleegkundigen
E-health_stoplicht-app

Julie Nouws, verpleegkundige Amphia Ziekenhuis Breda: “Bijna niets is vervelender dan verschillende thuiszorgorganisaties moeten afbellen om zorg voor een patiënt te regelen. Toch moesten wij verpleegkundigen dat steeds vaker doen als een patiënt het ziekenhuis verliet en nog niet zonder hulp thuis kon functioneren. Heel tijdrovend. Gelukkig gebruiken we nu de stoplicht-app."

Hierop geven wijkverpleegkundigen van thuiszorgorganisaties de beschikbaarheid van zorg door. Ik hoef alleen de postcode van een vertrekkende patiënt in te toetsen. Daarna zie ik meteen op een dashboard op mijn pc welke thuiszorgorganisatie nog ruimte heeft. Groen houdt in: er is nog plek, oranje betekent: misschien is er plek, en rood is: geen plek. Het scheelt ongeveer vijftien minuten per patiënt, en levert me een uur per dag op.

We zijn met een paar organisaties begonnen, maar binnenkort sluiten ook de kleinere thuiszorgorganisaties zich bij de app aan. Ook willen we de app verder verbeteren. Straks geeft hij per dagdeel – ochtend, middag en avond – aan of er ruimte is voor zorg. Dan verloopt de doorstroom naar de wijk misschien nog sneller.”

Het scheelt ongeveer vijftien minuten per patiënt, en levert me een uur per dag op.

Jenny de Jongh, wijkverpleegkundige bij Surplus Zorg: “Elke ochtend vul ik via de app in of ik ruimte heb voor nieuwe cliënten. Voorheen gaf ik dat wekelijks aan, maar in een week kan veel veranderen. Soms werd ik constant gebeld terwijl ik allang ‘vol’ zat. Nu weet ik wanneer ik telefoon kan verwachten. Daardoor heb ik veel minder ruis tijdens mijn werk en kan ik me beter concentreren op mijn cliënten. We zijn aan het onderzoeken of ook zorginstellingen als verpleeghuizen hun beschikbaarheid kunnen laten registreren. Dan zien we direct waar plaats is als een patiënt gaat uitstromen.”

Bron: V&VN Magazine 5-2019 | Tekst: Annemarie van Dijk | Beeld: Roos Koole

Vanaf begin 2020 kun je reageren op berichten via het nieuwe verenigingsplatform van V&VN. Wil je nu al een reactie kwijt? Praat mee op social media.

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)