Stel verplichte bekendmaking BIG-nummer met jaar uit

  • 26 februari 2019
  • Nieuwsbericht
  • Beroepsprofielen
  • V&VN Algemeen
BIG-nummer

V&VN steunt brandbrief KNMG: administratieve lasten hoog

V&VN is overvallen door de manier waarop de verplichte bekendmaking vanet BIG-nummer door het ministerie van VWS is ingevoerd. Vanaf 1 april moeten zorgverleners die een BIG-registratie hebben, hun BIG-nummer zichtbaar maken op facturen, briefpapier, op bordjes van wachtkamers en op websites.

Patiënten hebben er natuurlijk recht op te weten of hun zorgverlener bevoegd is. Het BIG-register maakt de zorg transparanter, maar het is soms lastig een zorgverlener terug te vinden. Bijvoorbeeld als het om populaire achternamen gaat. Het belang van transparantie en van het vergroten van de vindbaarheid van zorgverleners onderschrijven wij. Wel vragen wij ons af hoe vaak dit probleem in de praktijk voorkomt. En we horen van leden dat zij zich overvallen voelen en er vooral een onnodige stijging van de administratieve lastendruk in zien. Daarin staan verpleegkundigen niet alleen.

Ook onder artsen en huisartsen is veel onbegrip en boosheid. Daarnaast is onduidelijk hoe de Inspectie op de nieuwe verplichting gaat handhaven. Daarom hebben we samen met de artsen en de huisartsen aan het ministerie gevraagd om deze verplichting te vereenvoudigen en om hier langer de tijd voor te nemen. Stel de invoering uit met een jaar en bespreek samen met het veld hoe we transparantie kunnen vergroten en de administratieve lasten tegelijkertijd zo laag mogelijk kunnen houden.

Vanaf begin 2020 kun je reageren op berichten via het nieuwe verenigingsplatform van V&VN. Wil je nu al een reactie kwijt? Praat mee op social media.

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)

Gerelateerd