Standpunt V&VN griepprik 2020

  • 24 september 2020
  • Nieuwsbericht

Uit een peiling van V&VN in september 2020, met 12.040 reacties van verpleegkundigen en verzorgenden, blijkt dat 43 procent van hen van plan is de griepprik te gaan halen. 57 procent geeft aan de griepprik niet te gaan halen.

De voorstanders halen de griepprik elk jaar uit gewoonte. Andere argumenten voor het halen van de griepprik die genoemd worden zijn: “het zekere voor het onzekere nemen” en “ter bescherming van cliënten en patiënten”. Ook speelt mee dat verpleegkundigen en verzorgenden die zelf in een risicogroep vallen, door bijvoorbeeld astma, uit voorzorg de griepprik halen. Tegenstanders geven aan de griepprik nog nooit gehaald te hebben. Zij zijn ook niet van plan dat dit jaar wel te doen. Ook wordt er getwijfeld aan de effectiviteit van de griepprik.

Het is en blijft een individuele en persoonlijke afweging. Niemand kan verplicht worden om de griepprik te halen. V&VN heeft respect voor elke keuze die een verpleegkundige of verzorgende hierin zelf maakt. V&VN adviseert verpleegkundigen en verzorgenden om de griepvaccinatie wel te nemen. Het griepvaccin is (nog) niet het allerbeste vaccin, maar het zorgt wel voor een vermindering van het aantal griepinfecties. Naast de griepvaccinatie is het daarom belangrijk om bij klachten thuis te blijven en om ook andere infectiepreventiemaatregelen, zoals goede handhygiëne, niet te vergeten.

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)