'Soms zit ik na een overlijden even te janken'

  • 24 oktober 2018
  • V&VN magazine
  • Jong Professionals
Julian Hooikaas

Wat drijft de jonge generatie zorgprofessionals? Wat zijn hun verwachtingen en dromen? En hoe kijken ze naar hun generatie? Julian Hooikaas (20) werkt als verzorgende in de wijk en schrijft daar blogs over op Facebook.

"Ik doe alles: van billen wassen tot palliatieve cliënten verzorgen. Niets is zo fijn als het laatste stukje van iemands leven wat mooier maken. Zoals bij een jongen van negentien met kanker. Hij was doodziek maar wilde dolgraag kijken bij het voetbaltoernooi van zijn broertje. Op mijn vrije avond tilde ik hem op mijn rug naar het veld. Na de wedstrijd wilde hij een biertje. Nou leek alcohol me niet zo’n goede combinatie met morfine. Maar zijn huisarts, toevallig ook aanwezig, zei: ‘Ik neem de verantwoordelijkheid.’ De jongen had een geweldige avond. Een week later is hij overleden. Soms zit ik na zo’n overlijden even te janken, daarna gaat het wel weer."

Moeite

"Dat ik homo ben, daar hebben sommige cliënten wel moeite mee. Tegen één oude man zeg ik dat ik een vriendin heb, anders mag ik hem niet wassen. Geen probleem voor mij, ik ben eraan gewend dat sommigen er niets van willen weten."

Generatieverschil

"Eerlijk gezegd kan ik beter opschieten met de oude garde verzorgenden dan met mijn eigen generatie. De oudere collega’s hebben meer geduld met cliënten, bij jongeren gaat het toch vaak om geld en dure telefoons. Hoewel ik best snap dat leeftijdsgenoten niet voor tien euro per uur in de zorg stappen als je kijkt naar alles wat je moet doen. Ik hoop op een beter salaris en meer geld voor de zorg, zodat de cliënten een normaal leven kunnen houden. Zelf wil ik ooit hbo-v gaan doen, want dat geeft meer baangarantie. Leren vind ik fijn, alleen heb ik een pesthekel aan school."

Julians blog is te vinden op www.facebook.com/Thisismylife01.

Bron: V&VN Magazine 7-2018: Jong | Tekst: Annemarie van Dijk | Beeld: Vincent Boon

 

Dit nieuwsartikel is per december 2019 overgeplaatst van de oude website van V&VN naar de vernieuwde website. Eerder geplaatste reacties komen hiermee te vervallen. Wil je reageren op dit artikel? Praat verder op social media.

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)