Snomed brengt eenheid van taal in de zorg

  • 26 maart 2018
  • Nieuwsbericht
  • Gegevensoverdracht
  • V&VN Algemeen
Eenheid Van Taal

<strong>UTRECHT/DEN HAAG – Er komt één taal om patiëntgegevens te kunnen delen, ook al zijn ze geregistreerd in verschillende systemen. Dat heeft V&VN na jaren werk bereikt.
Het Informatieberaad Zorg heeft op maandag 26 maart ‘ja’ gezegd tegen dat uitgangspunt. Een belangrijke mijlpaal voor verpleegkundigen en verzorgenden, die nu nog gegevens handmatig moeten overnemen of dubbel moeten registreren. De taal – Snomed – is in veel andere landen al in gebruik. Invoering bespaart niet alleen veel geld en tijd, maar verkleint ook het risico op vergissingen. “Ik ben hier blij mee, “zegt Secretaris Generaal van het ministerie van VWS, Erik Gerritsen, voorzitter van het Informatieberaad. “Dit vermindert écht de registratielast én het geeft eenduidigheid voor professionals en patiënten”.

Dit vermindert écht de registratielast én het geeft eenduidigheid voor professionals en patiënten

Patiënten staan er nauwelijks bij stil, maar hun gegevens verhuizen niet automatisch met hen mee van de ene naar de andere zorgverlener. Alles uit hun dossier moet worden overgeschreven, opnieuw worden ingevoerd of worden ‘vertaald’ naar het eigen systeem van een ziekenhuis of aanbieder van wijkverpleging. Dat kost niet alleen veel tijd (tot anderhalf uur per overdracht), maar ook veel geld. Bovendien bestaat het risico dat gegevens niet goed worden overgenomen of vertaald. Er bestaan nu in de verschillende systeem-talen soms 5 verschillende termen voor dezelfde verpleegkundige diagnose of probleem.

Belangrijk voor verpleegkundigen

V&VN heeft de afgelopen jaren hard gewerkt aan het bekend maken van Snomed in Nederland. De eerste stap is gezet in het Informatieberaad van VWS, waar alle partijen de intentie hebben uitgesproken om de taal Snomed voor verpleegkundigen en verzorgenden in ons land te gaan gebruiken. Een belangrijke stap volgens V&VN-directeur Sonja Kersten: “Er moet nog veel werk verzet worden voor de systemen echt met elkaar kunnen communiceren, maar doorslaggevend is dat we allemaal hetzelfde willen”. Invoering van Snomed betekent voor verpleegkundigen en verzorgenden niet alleen enorme tijdwinst, maar ook sneller en beter inzicht in de situatie van een patiënt of cliënt.

Dit nieuwsartikel is per december 2019 overgeplaatst van de oude website van V&VN naar de vernieuwde website. Eerder geplaatste reacties komen hiermee te vervallen. Wil je reageren op dit artikel? Praat verder op social media.

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)