Scholing in eenzaam specialisme

  • 13 september 2018
  • V&VN magazine
  • Verpleegkundig Specialisten

‘Het komt je niet aanwaaien’

Ze is een zeldzaamheid, Judith van Eck. Want ze werkt als verpleegkundig specialist Endocrinologie en daarvan zijn er slechts enkelen in Nederland. “Acht, hooguit tien mensen”, schat Judith. In die zin voelt ze zich soms best eenzaam in haar vak. “Het is een verademing om af en toe met collega’s uit andere ziekenhuizen te kunnen praten om ervaringen en kennis te delen.”

Fascinerend vindt ze het, de endocrinologie. “Al sinds ik in 2004 klaar was met mijn hbo-v en op een verpleegafdeling van het Erasmus MC terechtkwam. Daar lagen veel patiënten met hormoonaandoeningen. Heel intrigerend, want een kleine afwijking in bijvoorbeeld de productie van stress- of groeihormoon kan al enorm heftige gevolgen hebben.”

Judith besluit inhoudelijk verder de diepte in te gaan. Als tweede in Nederland ooit begint ze aan de opleiding verpleegkundig specialist Endocrinologie. “Het is een pracht vak”, zegt ze. “Ik ben nu echt een laagdrempelig aanspreekpunt voor patiënten.”

Vreemde eend

Anno 2018 moet ze alweer tien jaar lang haar scholing zien bij te houden. Met zo’n zeldzaam specialisme valt dat nog niet mee. “Voor endocrinologie volg ik bijvoorbeeld artsenscholing zoals casuïstiekavonden. Eerst voelde ik me daar een vreemde eend in de bijt, en was ik onzeker. Verpleegkundigen zijn vaak bescheiden, ik ook. Maar daar moet je doorheen.”

Verder is er een landelijke werkgroep van verpleegkundigen en verpleegkundig specialisten Endocrinologie, die een jaarlijks (geaccrediteerd) symposium organiseert. “Door het onderling delen van best practices gaan we nu in het Erasmus MC bijvoorbeeld groepsconsulten starten voor patiënten die levenslang afhankelijk zijn van hydrocortison.”

Eens per jaar bezoekt ze een internationaal congres. “De scholing komt je niet aanwaaien, ik móet ook buiten onze landsgrenzen zoeken”, vertelt Judith. Alles houdt ze goed bij in het Verpleegkundig Specialisten Register, https://vsregister.venvn.nl/ om te laten zien dat ze up-to-date is. “Dit is een vak waar continu nieuwe diagnoses en behandelplannen verschijnen. Bijblijven is dus een must, maar ook ontzettend interessant!”

Meer informatie

Wat betekent het om verpleegkundig specialist te zijn? Wat zijn je bevoegdheden en waar houden deze op? En wat moet je ervoor doen om op de juiste manier geregistreerd te blijven? In de brochure 'Werken als verpleegkundig specialist' vind je de antwoorden op deze vragen.

Bron: V&VN Magazine 6: Eenzaamheid | Tekst: Angelique van Beers

 

Dit nieuwsartikel is per december 2019 overgeplaatst van de oude website van V&VN naar de vernieuwde website. Eerder geplaatste reacties komen hiermee te vervallen. Wil je reageren op dit artikel? Praat verder op social media.

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)