Schokkende cijfers ongewenst gedrag in de zorg

  • 29 januari 2019
  • Nieuwsbericht
  • Beroepscode
  • V&VN Algemeen
intimidatie_metoo

Doe je mee aan V&VN-onderzoek?

Ruim de helft van de professionals in de zorg krijgt te maken met ongewenst gedrag van cliënten of patiënten. Dat kan seksuele intimidatie zijn, lichamelijk geweld of pesten. Dat blijkt uit de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA) van het CBS en TNO. V&VN vindt dit een schokkende uitkomst. Het toeval wil dat we op basis van signalen van leden net gestart zijn met de opzet van een ledenpeiling naar de grenzen aan intimiteit op de werkvloer. Doe je mee?

Directeur V&VN Sonja Kersten: “De uitkomsten van dit onderzoek naar arbeidsomstandigheden zijn schrikbarend. Ongewenst gedrag mag nooit ‘normaal’ worden. Professionals in de zorg verdienen respect en een veilige werkplek. Ik wil iedereen die hiermee te maken krijgt, dan ook oproepen om dit te melden.”

Veiligheid

Om mensen enthousiast te maken én te behouden voor het vak, is veiligheid een basisvereiste. De werkdruk in de zorg is al hoog, onder andere door de personeelstekorten, zoals bleek uit het herhaalonderzoek van V&VN onder bijna 17.000 leden. Met name de uitstroom van verpleegkundigen en verzorgenden is een groot probleem. 

Ledenpeiling

Mede daarom waren signalen van leden over (seksuele) intimidatie al aanleiding om een ledenpeiling op te zetten over de grenzen aan intimiteit tijdens het werk en de dilemma’s die zich daarbij voordoen. Dat onderzoek gaat in februari van start; de resultaten worden naar verwachting eind maart gepubliceerd, onder andere in V&VN-magazine. Wil je meedoen? Meld je dan nu aan voor het ledenpanel, dan ontvang je automatisch een uitnodiging. Aanmelden gaat als volgt: log in op Mijn V&VN, klik op jouw lidmaatschap, dan op ‘wijzig gegevens’ en vink het vakje aan achter de vraag of je deel wilt nemen aan het panel.

Vanaf begin 2020 kun je reageren op berichten via het nieuwe verenigingsplatform van V&VN. Wil je nu al een reactie kwijt? Praat mee op social media.

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)

Gerelateerd