Zorgorganisatie zet TikTok-challenge in voor betere infectiepreventie

  • 20 januari 2022
  • Nieuwsbericht
  • V&VN Algemeen
Apagilzemedewerkesdesinfecterenhanden02

Infectiepreventie. Een thema waar veel verpleegkundigen en verzorgenden sinds de coronacrisis meer bewust mee bezig zijn dan ooit. De pandemie heeft het belang en de urgentie van hygiënisch werken en het voorkomen van infecties in de ouderenzorg benadrukt. Zo is het voor kwetsbare bewoners in verpleeghuizen van groot belang dat besmettingen worden voorkomen of onder controle blijven. Maar hoe pak je dat op een duurzame manier aan? Verenso, ActiZ, V&VN, Waardigheid en trots op locatie en het ministerie van VWS slaan de handen ineen om de ouderenzorg te ondersteunen: ‘Samen werken aan infectiepreventie’.

Zijn er geen FFP2-maskers beschikbaar, terwijl je deze wel wilt gebruiken? Is er überhaupt niet genoeg PBM of niet voorhanden op de juiste plek? Merk je dat – ondanks de regels – er niet altijd hygiënisch wordt gewerkt of zijn er andere problemen die ervoor zorgen dat infectiepreventie moeilijker wordt? Het goed uitvoeren van de richtlijnen over hygiëne en infectiepreventie is essentieel, maar in de praktijk blijkt dat het toepassen ervan niet altijd goed gebeurd.

Hoe zorg je ervoor dat hygiëne en voorkomen van infecties structureel onderdeel wordt van het dagelijks werk? Van zorgprofessionals, maar ook van collega’s in andere disciplines, bijvoorbeeld de schoonmaakmedewerkers. Zodat zij elkaar scherp houden op infectiepreventie, ook na de coronacrisis. Hier kunnen professionals in verpleeghuizen nu samen mee aan de slag en hulp bij krijgen. De ondersteuning vanuit het project bestaat onder andere uit werksessies, is laagdrempelig en afgestemd op de behoefte van jouw organisatie. Je krijgt bovendien handvatten om het daarna zelf verder op te pakken.

TikTok-video’s

Bij zorgorganisatie Raffy-Leystroom in Breda werd een pilot-werksessie georganiseerd door ActiZ. Een groep medewerkers ging met elkaar in gesprek over wat er beter kan op het gebied van infectiepreventie en wat nodig is om die verbeteringen door te voeren. “We merkten dat in onze organisatie hygiëne infectiepreventie niet een aantrekkelijk onderwerp is”, zegt Siham Sbai, kwaliteitsadviseur bij Raffy-Leysroom. Maar dat werd het tijdens de sessie wél. “We hebben challenges bedacht. Zoals het opnemen van TikTok-video’s, waarin je de beschermende middelen aantrekt in de juiste volgorde. Zo zijn we met plezier en aandacht bezig met infectiepreventie.”


170410 Mv Venvn Bernhoven T0I3111
  • 19 januari 2022
  • Nieuwsbericht
  • Richtlijnen en protocollen
  • V&VN Algemeen

‘Infectiepreventie gaat de uitdaging van de toekomst worden’

Dat hygiënisch werken levens kan redden, werd nooit zo duidelijk als tijdens de coronapandemie. Infectiepreventie is belangrijker dan ooit. In de nieuwe richtlijn Zorginfecties wordt uitgebreid aandacht besteed aan infectiepreventie en hygiënisch werken in de zorg. In hoeverre gaat dit goed in de praktijk? Wondconsulent Jolet Wiering: “Dit gaat de uitdaging van de toekomst worden.”

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)

Gerelateerd