Samen collega’s behouden voor de zorg!

  • 14 maart 2019
  • Blog/Vlog
  • Excellente zorg
  • V&VN Algemeen
Sonja Kersten 3

Wat dóe je nou eigenlijk precies voor ons?!’ Die vraag krijgt directeur Sonja Kersten regelmatig van V&VN-leden. Daarom opnieuw: een blik in de agenda van Sonja.

Wat is het een verademing om te lezen over zorgorganisaties waar het goed gaat, waar verpleegkundigen en verzorgenden actief betrokken worden bij het beleid en de manier van werken. Daar is de impact van de personeelstekorten ook minder heftig, want mensen vertrekken er minder snel. Vorige week bracht de Volkskrant een groot verhaal over de invoering van het V&VN-programma Excellente Zorg in het Tergooi ziekenhuis en bij GGZ Delfland.

Ja, ik was er trots op, want V&VN trekt hard aan het verspreiden en aanbieden van Excellente Zorg. Soms ontwerpen zorginstellingen een eigen variant, maar de belangrijkste kenmerken zie je altijd terug. De top 5: patiëntgerichte zorgcultuur, support van je leidinggevende, opleidingsmogelijkheden, werken met vakbekwame collega’s, zeggenschap over de beroepsuitoefening.

Eindelijk wordt het voor iedereen duidelijk dat de uitstroom van zorgprofessionals hét grote probleem is.

Het is niet toevallig dat dit verhaal in de krant kwam; ik zie een kentering: eindelijk, eindelijk wordt het voor iedereen duidelijk dat de uitstroom van zorgprofessionals hét grote probleem is. De werving komt goed op gang; jongeren en zij-instromers vinden hun weg naar de opleidingen.

Minister Hugo de Jonge ziet het ook; hij schreef de Tweede Kamer deze week een brief dat de nadruk nu echt moet komen op het behoud van mensen. Jammer dat hij er nog geen concrete plannen aan verbindt, maar die kondigt hij wel aan.

Zeg dat er een manier is om de gevolgen van het personeelstekort te beperken.

Ik zou iedereen willen oproepen: zie je in jouw werkomgeving mogelijkheden voor verbetering? Ervaar je (nog) geen support van leidinggevenden? Is er te weinig tijd en aandacht voor scholing? Kaart het dan aan! Laat je niet meeslepen door het gevoel dat het ‘toch allemaal geen zin heeft’, laat je niet uit het veld slaan door de drukte van alledag en de moeite die het kost om het rooster vol te krijgen. Maak die afspraak met je teamleider, manager, bestuurder. Zeg dat er een manier is om de gevolgen van het personeelstekort te beperken. Neem de informatie over Excellente Zorg mee. Of het genoemde overtuigende verhaal uit de praktijk.

Echt, je hebt er iets bij te winnen. En niet alleen jij, maar ook je team en jullie patiënten of cliënten. Probeer het , ga het gesprek aan. En laat ons weten wat het teweeg brengt!

Vanaf begin 2020 kun je reageren op berichten via het nieuwe verenigingsplatform van V&VN. Wil je nu al een reactie kwijt? Praat mee op social media.

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)