Ruim 400 miljoen extra voor verpleeghuizen

  • 4 juli 2017
  • Nieuwsbericht
  • Personeelstekort
Wijkverpleging_verpleegkundige aan het bed

V&VN: aandacht nodig voor wijkverpleging

Goed nieuws voor de verpleeghuissector – ruim 400 miljoen extra voor personeel -  maar tegelijkertijd ziet V&VN problemen voor de wijkverpleging.  

"We hebben nee moeten zeggen tegen een patiënt die palliatieve zorg vroeg. Dat gaat om thuis kunnen sterven. Het is heel naar om iemand dan niet te kunnen helpen." Dit is één van de antwoorden van wijkverpleegkundigen die we vroegen naar de gevolgen van de personeelstekorten in de wijkverpleging.

Er is een structureel tekort aan mensen in de wijkverpleging, maar in de zomer wordt dat extra nijpend. Openstaande vacatures, collega’s en mantelzorgers op vakantie, minder ziekenhuisbedden beschikbaar en extra verzoeken van naburige organisaties. Er is op dit moment al een structureel tekort aan wijkverpleegkundigen. Eind 2016 waren er 1000 mensen nodig; dit tekort zal volgens VWS oplopen tot tussen de 2500 en 3500 in 2019. Ook aan verzorgenden in de wijk is een gebrek, al zijn daarvan geen officiële cijfers bekend.

Werkdruk

Uit onze recente werkdruk-peiling, bleek al dat mensen die vaker extra diensten moeten draaien en stress op het werk ervaren, eerder overwegen om te stoppen met de zorg.  Extra diensten zijn vaak aan de orde van de dag: "222 uur overwerk in het eerste kwartaal van dit jaar", "werkweek van 60 uur, terwijl ik een contract heb van 32 uur", "bij ons worden vacatures niet meer online gezet omdat dat niet goed is voor het imago en omdat ze toch nauwelijks vervuld worden." *

Morgen, op 5 juli, wordt er door de vaste Kamercommissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) vergaderd over de wijkverpleging. V&VN heeft de leden van de commissie daarom een brief gestuurd over de tekorten en het effect daarvan.

Geld voor extra personeel in verpleeghuizen

Vandaag werd bekend dat staatssecretaris Van Rijn vanaf 2018 al 435 miljoen euro per jaar reserveert voor de verpleeghuizen, speciaal om extra mensen te kunnen aantrekken. V&VN-directeur Sonja Kersten: "Het is heel goed dat er nu al geld beschikbaar komt voor de verpleeghuissector. Dat betekent meer tijd en aandacht voor bewoners en de mogelijkheid om te investeren in kennis en kunde." Wel hoopt V&VN dat de politiek naar de ouderenzorg als geheel wil kijken.

Sonja Kersten: "De meeste ouderen in Nederland wonen thuis en hebben daar zorg nodig van naasten en professionals. Ook daar moeten we gaan investeren in het kunnen aantrekken van meer mensen. Geld is zeker op dit moment niet de enige oplossing, maar maakt wel scholing en verdieping mogelijk. We moeten investeren in de mensen die het nu doen." V&VN pleit daarnaast al heel lang voor veel meer samenwerking om de arbeidsmarktproblemen op regionaal niveau aan te pakken. "Wij willen graag overleggen met zorginstellingen en opleidingen, om te voorkomen dat de problemen zich niet verplaatsen van de ene sector naar de andere." 

* Voor dit artikel hebben we telefonisch contact gehad met wijkverpleegkundigen van verschillende organisaties. De meesten wilden liever niet met naam genoemd worden. Daarom zijn de citaten anoniem.

Meer informatie

Brief V&VN aan vaste kamercommissie VWS

Dit nieuwsartikel is per december 2019 overgeplaatst van de oude website van V&VN naar de vernieuwde website. Eerder geplaatste reacties komen hiermee te vervallen. Wil je reageren op dit artikel? Praat verder op social media.

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)