Royal Blue & Shared Governance

  • 5 september 2017
  • Blog/Vlog
  • Excellente zorg
  • V&VN Algemeen

Blog van Rianne van Melzen over de Excellente Zorgreis

Royal blue, het koninklijk blauw wat koningin Maxima droeg tijdens de beëdiging en inhuldiging van koning Willem- Alexander in 2013. Datzelfde koninklijk blauw dragen de verpleegkundigen in het Northwest Community Hospital. Deze verpleegkundigen stralen, zijn trots en worden gewaardeerd in hun vak. Het enthousiasme dat ik zelf voel voor Excellente Zorg, dat lijkt elke verpleegkundige hier in het Northwest Community Hospital te voelen. Leuke tip: ga op vakantie naar de Verenigde Staten, ontmoet locals en vertel ze dat je een verpleegkundige bent. Geloof me, het is een heerlijk gevoel!

Invloed en zeggenschap

Het Northwest Community Hospital is geaccrediteerd voor het Magnet Recognition Program. Dit programma erkent excellentie in verpleegkunde. Om mee te kunnen doen aan dit programma moet de verpleegkundige onder andere gerepresenteerd worden door een Chief Nursing Officer. Een Chief Nurse Officer is hetzelfde als een lid van de Raad van het Bestuur in Nederland. Verpleegkundigen van de afdeling kunnen zich aanmelden om ‘leading nurse’ te worden. Niet te verwarren met hoofd- of regieverpleegkundige. Deze leading nurses gaan elke maand met de Chief Nursing Officer (CNO) in gesprek om te bespreken wat er nog beter kan en hoe ze denken dit te doen. Een voorbeeld hiervan is dat er goedkopere producten aangeschaft werden, maar dat deze niet werkbaar waren voor de verpleegkundigen. Hierin werden zij gehoord en deden zij gezamenlijk onderzoek naar welke producten beter waren. Kimberly Nagy, CNO van Northwest Community Hospital is een krachtige, benaderbare en onafhankelijke vrouw. Ondanks haar hoge positie is ze een verpleegkundige, die strijd voor verpleegkundigen.

Overal trots

Nog een mooi voorbeeld uit de praktijk waaruit ook blijkt dat de verpleegkundige erkend wordt: in alle bestuurlijke lagen komen verpleegkundigen voor. Dat is ook in Nederland zo, met uitzondering van de Raad van Bestuur. Wat in het North West zo bijzonder is, is dat elke verpleegkundige een badge draagt met Registrated Nurse. Ongeacht ervaring, status, functie, salaris etc. Dit straalt een soort verbinding uit, met als deler de verpleegkundige in jezelf. Een verschil tussen beide landen is dat de Amerikanen super goed zijn in het uiten van trots. Grote flyers met de uitkomsten van het tevredenheidsonderzoek onder verpleegkundigen staan overal in het ziekenhuis. ‘We heard you’ & ‘Stay tuned for more improvements’.

Bovenstaande voorbeelden zorgen voor tevredenheid en een gevoel van waardering voor verpleegkundigen. Een veelzeggende quote die ik bijvoorbeeld hoorde: “The more decisions that are made closer to the bedside, the more effective the decision”. Het hele Magnet system is gebaseerd op het vasthouden van verpleegkundigen, omdat er ook al jaren schaarste van verpleegkundigen is in de Verenigde Staten. Iets wat wij ook herkennen in Nederland. Zouden Royal blue & Shared Governance ook een oplossing voor ons zijn? Stay Tuned for more excellent care!

Dit nieuwsartikel is per december 2019 overgeplaatst van de oude website van V&VN naar de vernieuwde website. Eerder geplaatste reacties komen hiermee te vervallen. Wil je reageren op dit artikel? Praat verder op social media.

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.