Rode oortjes

  • 23 april 2019
  • V&VN magazine
  • Urologie Verpleegkundigen
Erectiestoornissen

Er waren best veel mannen met een erectiestoornis op haar poli, maar eigenlijk wist niemand goed hoe daar mee om te gaan. Zonde, vond urologisch oncologieverpleegkundige Petri Oost (51). Ze deed een opleiding seksuologie en geeft nu klinische les aan haar collega’s.

Een man met prostaatkanker kan van de bestraling of de operatie een erectiestoornis krijgen. “Wat jammer dat hier zoveel schaamte omheen hangt”, vond Petri Oost. “We zouden deze man beter moeten kunnen begeleiden. Een erectiestoornis en de gevolgen daarvan moeten makkelijker bespreekbaar zijn.” Daarom volgde Petri vorig jaar op eigen initiatief een halfjarige hbo-opleiding seksuologie. Daarin leerde ze veel over seksualiteit en hoe belangrijk dat is in een relatie.

Klinische les

De hele poli urologie lift nu mee op Petri’s kennis. Zoals laatst, toen er een project was over de erectie-vacuümpomp, die helpt een erectie op te wekken. Haar collega’s vroegen om meer informatie, waarop Petri voorstelde om na werktijd een klinische les over seksualiteit te geven. “Veel mensen weten bijvoorbeeld nauwelijks dat de psyche een belangrijke rol speelt bij seksualiteit. Ook legde ik uit welke stofjes er vrijkomen als je opgewonden wordt, wat voor spieren en zenuwen betrokken zijn bij een erectie en wat je kunt doen als dat proces verstoord is.” Lachend: “Sommigen zaten wel met rode oortjes.”

Petri kreeg goede feedback op haar klinische les. “Kennis overdragen vind ik erg leuk. Ook op de poli diabetes wil ik een klinische les gaan verzorgen – diabetes en erectiestoornissen houden verband met elkaar.”

Open gesprek

Haar collega’s gaan nu makkelijker het gesprek aan met patiënten, merkt Petri. “We kunnen therapie en oefeningen aanbieden bij faalangst, prestatiedrang of vroegtijdige zaadlozing. Ook bespreken we de opties van medicatie, zelfinjectie en de vacuümpomp. Als verpleegkundigen hebben we meer tijd voor een patiënt dan de uroloog. Na een tijdje praten met een patiënt is deze vaak heel open, dat vind ik mooi.”

Petri is blij dat ze deze specialisatie heeft gedaan. “Het heeft echt meerwaarde, voor de patiënt én de rest van de afdeling. En helemaal fijn dat ik er punten mee verdien voor het Kwaliteitsregister V&V.”

Bron: V&VN Magazine 2-2019 | Tekst: Annemarie van Dijk

Vanaf begin 2020 kun je reageren op berichten via het nieuwe verenigingsplatform van V&VN. Wil je nu al een reactie kwijt? Praat mee op social media.

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)