Robbert Gobbens benoemd tot bijzonder hoogleraar Professionalisering van de verpleging en verzorging in de ouderenzorg

  • 15 september 2022
  • Interview
  • Geriatrie & Gerontologie
MV191120 Venvn Bethem T0I4836

Vanaf 15 september is Robbert Gobbens bijzonder hoogleraar verpleging in de ouderenzorg. De komende vijf jaar bekleedt hij een nieuwe leerstoel met de opdracht om de verpleging en verzorging in de ouderenzorg te professionaliseren. Gobbens wil hierbij voortdurend in contact blijven met de praktijk: ‘Kennis op papier is niet genoeg. We moeten gaan kijken hoe we die kennis beter kunnen invoeren in de praktijk en gebruik maken van de kennis die in de praktijk al aanwezig is.’

Gobbens noemt zichzelf een praktijkgerichte onderzoeker. Zelf was hij ook tien jaar lang wijkverpleegkundige. Ondertussen is hij naast bijzonder hoogleraar ook lector en voorzitter van de afdeling Geriatrie en Gerontologie van V&VN. Zijn focus ligt de komende vijf jaar op het professionaliseren van de ouderenzorg. “Ik wil dat onze kennis up-to-date is en dat we de zorg hiermee kunnen verbeteren. Hierdoor wordt hopelijk de kwaliteit van leven van onze zorgvragers nog beter.” Gobbens leerstoel is gevestigd aan Tilburg University en wordt bekostigd door Hogeschool Inholland en Zonnehuisgroep Amstelland.

Foto Robbert Gobbens, Hoogleraar Ouderenzorg
Robbert Gobbens

Wetenschappelijke kennis in andere taal gieten

De kennis die er is moet volgens Gobbens meer gaan leven. “Ik denk dat er heel veel kennis is ontwikkeld die onvoldoende in de praktijk wordt gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan wetenschappelijke onderzoeken: die zijn heel vaak ingewikkeld verwoord en in het Engels. We moeten die informatie in een andere taal gaan gieten.” Volgens Robbert moeten er meer gekeken worden naar het resultaat van een onderzoek en hoe het geïmplementeerd kan worden in de praktijk. “Ik wil tijdens mijn vijf jaar op deze leerstoel onderzoeken hoe we dit beter kunnen aanpakken. Ook wil ik benadrukken dat we in onderzoek veel meer gebruik moeten maken van de kennis die bij verpleegkundigen en verzorgenden aanwezig is.”

Gobbens blijft op verschillende manieren in contact met de praktijk. Naast dat hij lector is en afdelingsvoorzitter bij V&VN, is hij ook actief in leer- en innovatienetwerken (LINs). “Hier brengen we zorgprofessionals, docenten, studenten en onderzoekers in verbinding met elkaar. In deze netwerken worden ervaringen gedeeld en zo hoor ik waar behoefte aan is in de praktijk. Dat is leidend voor mijn onderzoeken.”

Geen ivoren toren

Hij wil één ding duidelijk maken: “Ik doe geen onderzoek in een ivoren torentje. Ik wil zichtbaar zijn en betrek verpleegkundigen en verzorgenden. Als zij ergens tegenaan lopen in de praktijk, neem ik dat mee in mijn onderzoeken. Als lector was dit al mijn manier van werken. Deze lijn ga ik nu ook op mijn leerstoel doorzetten.”

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)