Richtlijnen 'visuele beperkingen bij mensen met een verstandelijke beperking' in ontwikkeling

  • 13 juli 2017
Richtlijnen_visuele beperking_VGZ

Richtlijnen visuele beperking bij mensen met een verstandelijke beperking. De komende twee jaar werkt een projectgroep verbonden aan het Erasmus MC aan multidisciplinaire en evidence-based richtlijnen ‘Ketenzorg visuele beperkingen bij mensen met een verstandelijke beperking’. Diverse beroepsverenigingen, koepelorganisaties en cliënten- en familieorganisaties zijn betrokken.

De werkgroep staat onder leiding van Sandra de Wit, voorzitter van de afdeling V&VN Verstandelijk GehandicaptenZorg. Dit project wordt gefinancierd uit de Kwaliteitsagenda Gehandicaptenzorg van het Ministerie van VWS met cofinanciering van VIVIS (Visio en Bartiméus). De richtlijnen zijn in maart 2019 klaar.

Sandra de Wit: “Vanuit V&VN Verstandelijk Gehandicaptenzorg onderstrepen wij het belang van wetenschappelijk onderbouwde richtlijnen. Ik vind het mooi om vanuit een brede samenstelling te werken aan de ontwikkeling van deze richtlijnen voor deze specifieke doelgroep. De dagelijkse zorg wordt vanuit multidisciplinair werken vorm gegeven, goed dat een richtlijn dan ook zo wordt ontwikkeld. Ik kijk met enthousiasme uit naar de bijeenkomsten, om gezamenlijk te werken aan een bruikbare richtlijn.”

Duidelijke doelen

De richtlijnen zetten in op:

  • Verbeteren van de screening en diagnostiek van visuele beperkingen bij mensen met een verstandelijke beperking;
  • Verhogen van de kennis en vaardigheden van begeleiders aangaande visuele beperkingen bij mensen met een verstandelijke beperking;
  • Verbeteren van de gebouwde omgeving (binnen- en buitenruimten) voor mensen met een verstandelijke en visuele beperking;
  • Verbeteren van de screening en diagnostiek van cerebrale visuele stoornissen bij mensen met een verstandelijke beperking.
  • Daarnaast worden in een aparte ‘richtlijn’ de knelpunten en randvoorwaarden voor implementatie opgenomen.

Meer informatie

Heeft u vragen, suggesties of wilt u meer informatie, neem dan contact op met projectleider dr. Marieke Kroezen, m.kroezen@erasmusmc.nl.

Dit nieuwsartikel is per december 2019 overgeplaatst van de oude website van V&VN naar de vernieuwde website. Eerder geplaatste reacties komen hiermee te vervallen. Wil je reageren op dit artikel? Praat verder op social media.

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)