Positie van verpleegkundigen en verzorgenden sterk verbeterd

  • 6 maart 2018
  • Nieuwsbericht
  • V&VN Algemeen

<strong>“We zijn al jaren de grootste beroepsgroep van Nederland. Maar de positie van zowel V&VN als de verpleegkundigen en verzorgenden in Nederland is pas sinds kort sterk verbeterd. We zijn beter bekend bij VWS, IGJ, zorginstellingen, maar zeker ook bij de pers.” Jenneke van Veen neemt na zeven jaren afscheid als bestuurslid van V&VN en blikt terug.

“Toen ik in 2011 begon als bestuurslid was de positie van verpleegkundigen en verzorgenden nog niet zo sterk als nu. De positie van V&VN en de beroepsgroep is de afgelopen tijd sterk verbeterd. Voor een deel is dit al in gang gezet door voormalig V&VN bestuursvoorzitter Marjan Kaljouw. Ook denk ik dat verpleegkundigen en verzorgenden niet meer zo gemakkelijk weg te denken zijn bij belangrijke bestuurlijke tafels over bijvoorbeeld de kwaliteit van zorg. Waar vroeger alleen over en met artsen werd gesproken, weten mensen nu V&VN beter te vinden. Heel logisch, want verpleegkundigen en verzorgenden zijn 24 uur per dag bezig met de kwaliteit van zorg!”

In de bestuursperiode van Jenneke van Veen is de rol van het bestuur van V&VN ook veranderd. “Niet alleen is het leden aantal van 42.500 in 2011 gegroeid naar ongeveer 90.000 leden op dit moment. De rol van het bestuur is nu strategischer dan voorheen. Als bestuurslid van V&VN kan je op strategisch en politiek niveau meedenken over alles wat verpleegkundigen en verzorgenden aangaat. Voor het team van V&VN ben je als bestuurslid een soort sparringpartner over thema’s die in jouw portefeuille vallen.”

Van Veen weet zeker dat ze V&VN zal missen. “Ik vind V&VN een prachtige organisatie. En er is geen andere organisatie die zich alleen inzet voor verpleegkundigen en verzorgenden. Binnen het bestuur van een zorginstelling gaat het bijvoorbeeld gelijk over álle zorgmedewerkers. Deze focus op verpleegkundigen en verzorgenden maakt V&VN uniek.”

V&VN zoekt nieuwe bestuursleden

Jenneke van Veen geeft aan welke kwaliteiten een bestuurslid volgens haar zou moet bezitten. “Het is belangrijk om veel van de Nederlandse zorg te weten. Van zowel de cure als de care. Daarnaast moet je je niet met alles willen bemoeien, maar het is juist de kunst om op meso niveau mee te denken met V&VN. Op die manier kun je echt een mooie bijdrage leveren als bestuurslid.”

Geïnteresseerd? 

V&VN zoekt bestuursleden met hart voor de zorg!

Dit nieuwsartikel is per december 2019 overgeplaatst van de oude website van V&VN naar de vernieuwde website. Eerder geplaatste reacties komen hiermee te vervallen. Wil je reageren op dit artikel? Praat verder op social media.

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)

Gerelateerd