Pointer-reportage: actieplan loste personeelsproblemen in de zorg niet op

  • 5 juli 2021
  • Nieuwsbericht
  • Personeelstekort
  • V&VN Algemeen
Ziekenhuis verpleegkundigen aan het werk / Richtlijnen

Dat het ministerie van VWS er in de afgelopen kabinetsperiode niet in is geslaagd het personeelstekort in de zorg terug te brengen, wisten de journalisten van Pointer (KRO-NCRV) natuurlijk al. Maar om de gevolgen van dit probleem in kaart te brengen, dook radioverslaggever Nikkie Serrarens weer eens in het thema.

Het actieplan ‘Werken in de zorg’ kostte 443 miljoen euro en had het personeelstekort in de zorg moeten terugbrengen naar 0 in 2022. Wie de tekorten kent, weet dat het niet gaat lukken: in de reportage wordt het tekort door het CBS geschat op 70.000 mensen. De instroom via de opleiding neemt toe, maar het aantal mensen dat stopt is groter.  

Omdat ze verder wilde kijken dan het overlegcircuit, reisde Serrarens onder meer af naar Coevorden, waar ze een dag meeliep met Fenny Steunenberg, verzorgende in de wijk voor Icare en bestuurslid van V&VN. Bij haar cliënten aan huis wordt duidelijk wat de gevolgen zijn van het personeelstekort. “Wat ik merk is wanneer er een collega in het team ziek is, het moeilijk is de diensten te vervangen. Collega’s van andere teams springen bij als het daar rustiger is. Zo niet, dan worden onze routes langer. Of we werken een dag extra. Dat is aanpoten.”

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Word net als Esmee lid van V&VN. Kom op voor jouw beroep!