Pieter Omtzigt wil administratieve lasten in de zorg standaardiseren

  • 9 november 2023
  • Nieuwsbericht
  • Verkiezingen
  • V&VN Algemeen
Wijkverpleegkundige Olga bij NPO Radio 1 met Pieter Omtzigt
Still uit video © EO/NPO Radio 1

Er komen steeds meer ouderen, die steeds meer zorg nodig hebben. Hoe denkt u dat te gaan organiseren in de toekomst?” Dat vroeg Olga van der Poel, voorzitter van de V&VN-afdeling Wijkverpleegkundigen, woensdagavond 8 november aan NSC-lijsttrekker Pieter Omtzigt in het radioprogramma Dit is de Dag Verkiezingscafé. Vanuit de zaal konden vragen aan Omtzigt worden gesteld.

In het publiek zat ook wijkverpleegkundige Olga van der Poel. Zij wees Pieter Omtzigt op de toenemende vergrijzing en het arbeidstekort in de zorg en was benieuwd naar de plannen van zijn partij om nieuwe zorgprofessionals aan te trekken en ervoor te zorgen dat de mensen die al in de zorg werken, hun werk leuk blijven vinden en ze zo te behouden.

“Het lukt op dit moment best wel om mensen in de zorg aan te trekken. Maar ze vasthouden, daar zit echt wel een grote uitdaging, omdat het werk zwaar is”, antwoordde Omtzigt. “Wat wij daaraan gaan doen, is kijken of we het werk leuker kunnen maken en of we een gedeelte van de administratieve lasten terug kunnen dringen. We zouden bijvoorbeeld graag een heleboel dingen die de verzekeraars of de zorgkantoren vragen volledig standaardiseren, zodat er maar één formulier is voor wijkverpleegkundigen.”

Minder bureaucratie kan soms een stuk helpen, ja

Op de vraag van EO-presentator Tijs van den Brink of dat de wijkverpleegkundigen zou helpen, antwoordde Olga: “Minder bureaucratie kan soms een stuk helpen, ja. Want dat bepaalt voor mij als wijkverpleegkundige en de zorg als geheel voor een groot deel de zwaarte van het werk.”

Over het behouden van zorgprofessionals zei Omtzigt verder: “Eigenlijk, hoe ga je ze verleiden?” Hij stelde dat zowel in de zorg als in het onderwijs veel in deeltijd wordt gewerkt. Meer kunnen werken met een bijna volledig contract kan het werk aantrekkelijker maken, denkt hij. “Voor de wijkverpleegkundigen zitten daarin natuurlijk best uitdagingen, omdat er gewoon een piek in de werkbelasting zit: wanneer mensen uit bed gehaald worden en wanneer ze naar bed gaan. Maar ik denk wel dat we moeten gaan kijken naar hoe je mensen meer dan alleen een paar uur per dag kunt inzetten.” En dat betekent wat hem betreft ook gewoon afspraken maken met de werkgever.

Wijkverpleegkundige Olga beaamde dat het vak aantrekkelijker moet worden. “Of in ieder geval prettiger worden om langere dagen te kunnen werken, waardoor je ook meer inkomsten krijgt.”

Tot slot benadrukte de V&VN-voorzitter Wijkverpleegkundigen nog dat zeggenschap in de zorg een groot thema is. “Hoeveel hebben wij te zeggen in de zorg? Dat wordt steeds meer, maar het moet zeker op de voorgrond blijven.”

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)