Peter Bakens: ‘Ledenraad geeft mij energie’

  • 18 mei 2018
  • Nieuwsbericht
  • V&VN Algemeen
Peter Bakens Ledenraad

<strong>Elke keer na een bijeenkomst met de Ledenraad – zo’n 4 keer per jaar – kom ik terug met nieuwe energie. Ik vind dat er goed geluisterd wordt, dat onze punten worden meegenomen door het bestuur van V&VN. Soms worden best gedetailleerde zaken voorgelegd. Dat is niet nodig, vind ik. De Ledenraad heeft een toezichthoudende rol; we willen niet op de stoel van de directie gaan zitten.”

Aan het woord is Peter Bakens (57), docent verpleegkundige aan de Haagse Hogeschool, en sinds 2015 lid van de Ledenraad van V&VN. De beroepsgroep mag gehoord worden, vindt hij. Op meer plaatsen in de samenleving: “Na afloop van een mooie carrière zou je bijvoorbeeld een toezichthoudende functie kunnen zoeken; dat zouden veel meet mensen moeten doen. Het is belangrijk dat verpleegkundigen en verzorgenden op plekken komen waar ze een vinger in de pap hebben.

'Jeugd betrekken bij V&VN’

Omdat Peter docent is en niet meer aan het bed staat, houdt hij op andere manieren zoveel mogelijk contact met het werkterrein: “Ik doe mijn uiterste best om via nevenfuncties en leer-werkplaatsen zoveel mogelijk feeling te houden met het vak. En ik lees zoveel mogelijk over de actuele thema’s in onze beroepsgroep. Dat vind ik belangrijk voor een realistische blik.”

Hij wil graag z’n termijn als lid van de Ledenraad uitdienen. Belangrijk thema voor hem is: het betrekken van jonge mensen bij V&VN. Dat begint voor hem al op school: “Het zou toch fantastisch zijn als je mensen gedurende de opleiding al aan V&VN kunt binden?”
Hij is dan ook heel blij dat er een experiment komt met het studentenlidmaatschap: “V&VN is nou juist de partij die jonge verpleegkundigen en verzorgenden een hart onder de riem kan steken wanneer ze merken dat het in de praktijk heel anders gaat dan ze hadden verwacht. Dan kan een professionele beroepsvereniging helpen om hun roeping toch te blijven volgen.”

Geen grote belasting

Of de Ledenraad voor hem een belasting is? “Welnee, ik doe het met zeer veel plezier”, zegt Peter Bakens.” Hij wil nog wel een ‘geweldig compliment’ kwijt over de voorbereiding van de Ledenraad: “We krijgen de stukken keurig op tijd, netjes gebundeld. Dat maakt ’t werk een stuk makkelijker.” En het bijpraten met koffie, na afloop, waardeert ‘ie ook.

Ook lid worden van de Ledenraad? Meld je aan! Hier lees je hoe.

Dit nieuwsartikel is per december 2019 overgeplaatst van de oude website van V&VN naar de vernieuwde website. Eerder geplaatste reacties komen hiermee te vervallen. Wil je reageren op dit artikel? Praat verder op social media.

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Word net als Esmee lid van V&VN. Kom op voor jouw beroep!