Personeelssamenstelling verpleeghuizen – werk aan de winkel

  • 14 februari 2019
  • Nieuwsbericht
  • V&VN Algemeen
Verpleeghuis_zuurstof

Er is werk aan de winkel als het gaat om de personeelssamenstelling in verpleeghuizen. Dit blijkt uit een peiling onder 2.564 verpleegkundigen en verzorgenden. De peiling is uitgevoerd om input op te halen voor de Stuurgroep Kwaliteitskader Verpleeghuiszorg. Hierin werkt V&VN met onder andere Actiz samen aan het verbeteren van de kwaliteit van zorg in verpleeghuizen. Uitgangspunt is dat het personeelsbeleid beter afgestemd wordt op de wensen van bewoners.

De Stuurgroep heeft hiervoor een aanpak ontwikkeld met normen voor een goede personeelssamenstelling, instrumenten om die normen in de eigen organisatie toe te passen en indicatoren voor goed personeelsbeleid. De aanpak is opgenomen in het Register van het Zorginstituut en daarmee de standaard waarmee verpleeghuizen horen te werken.

VenVN Infographic Personeelsnorm

Peiling bevestigt noodzaak nieuwe aanpak

Sonja Kersten, directeur van V&VN: “Verzorgenden en verpleegkundigen staan er nu op drukke momenten te vaak alleen voor, en een zinvolle dagbesteding schiet er te vaak bij in, hoe goed onze verpleeghuiszorg verder ook is. De nieuwe aanpak moet de start zijn van verbetering van de verpleeghuiszorg en kwaliteit van leven van bewoners. En van een betere personeelssamenstelling, gebaseerd op wat bewoners én medewerkers nodig hebben. Dit is de tijd om als verpleegkundige of verzorgende op te staan voor goede zorg in een professionele omgeving. Om het initiatief te nemen voor betere roosters, schrapsessies tegen onnodige administraties te organiseren en het gesprek aan te gaan over beroepsvreemde taken. Of om een methode als plussen.team te gebruiken om samen te bepalen wat voor jouw team de drukke momenten zijn en hoe je ook dan goede zorg kunt bieden. Zo onderbouw je richting het management wat er nodig is, en kom je er niet alleen voor te staan. Voor veel verpleeghuizen en zorgprofessionals zal de nieuwe aanpak een omslag betekenen en daar willen we bij helpen.”

Samen aan de slag

ActiZ-woordvoerder Frank van der Linden, bestuurder bij Zorggroep Tangenborgh uit Emmen: “Goede verpleeghuiszorg voor ouderen vereist optimale samenwerking tussen bewoners, verwanten, professionals en organisaties. Als 38% van de ondervraagden zegt dat ze bij de personele invulling van hun team onvoldoende betrokken wordt door hun leidinggevende, dan moeten we hier samen iets aan doen.”

Ook Van der Linden ziet de nieuwe aanpak als het begin van een langer traject om de kwaliteit van zorg te verbeteren: “In de kwaliteitsplannen voor 2019 komen er 10.000 extra banen bij. En we willen vanuit het kwaliteitsbudget extra kunnen investeren in aantrekkelijker randvoorwaarden die het werk makkelijker en plezieriger maken voor onze medewerkers, zoals bijvoorbeeld minder administratieve lasten. Het groeiende personeelstekort kan niet alleen worden opgevangen door meer mensen te werven en op te leiden. We willen dat de mensen die al in de zorg werken, dat ook met plezier blijven doen.’

Vanaf begin 2020 kun je reageren op berichten via het nieuwe verenigingsplatform van V&VN. Wil je nu al een reactie kwijt? Praat mee op social media.

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)