Peiling V&VN: 92% steunt acties op 20 november

  • 19 november 2019
  • Nieuwsbericht
  • V&VN Algemeen
Lakens

Als er een beroepsgroep is die liever niet staakt, dan zijn het verpleegkundigen en verzorgenden. Dus er moet wel echt iets aan de hand zijn als zij in actie komen zoals aanstaande woensdag. Met ziekenhuizen die zondagsdiensten draaien, en alleen nog spoedeisende zorg leveren. De animo lijkt groot, ook als je kijkt naar de vele spandoeken die in ziekenhuizen in heel het land hangen. Niemand vindt actievoeren per se leuk, maar soms is het gewoon nodig.

Dat vinden niet alleen de collega’s uit de ziekenhuizen, dat vinden ook de ruim 6.000 V&VN-leden die de afgelopen week onze poll invulden. Steun jij de acties op 20 november, vroegen wij. 92% antwoordde Ja.

Blijkbaar raken de acties dus een gevoelige snaar. We zien het al langer in onze peilingen. De behoefte aan meer waardering blijft toenemen. Net als de roep om een salaris dat overeenkomt met de zwaarte en het belang van het werk. Zowel om nieuwe collega’s te trekken als om de bestaande collega’s voor het werk te behouden.

Het opkomen voor een fatsoenlijke beloning van mensen die in de zorg werken is natuurlijk een verantwoordelijkheid van vakbonden. Als beroepsvereniging zit V&VN niet aan tafel bij de CAO-gesprekken. Dat doen de bonden. Zij kunnen veel beter dan wij uitleggen hoe ver de salarissen van verpleegkundigen en verzorgenden achterblijven, ook bij de rest van de publieke sector. V&VN staat voor een professionele beroepsuitoefening van onze leden. Wat hebben zij nodig om de best mogelijke zorg te leveren voor hun patiënten en cliënten? In peiling na peiling geven onze leden aan: waardeer ons niet alleen beter, maar geef ons vooral ook de ruimte en het vertrouwen dat wij verdienen.

Er is een roep om betere roosters en contracten, om meer zeggenschap over hoe wij zorg leveren, met meer inspraak in het beleid van onze zorginstelling, met voldoende tijd en budget om je een leven lang te blijven ontwikkelen. Het zijn eigenlijk doodnormale eisen die in elke gezonde organisatie vanzelf zouden moeten spreken. En die niet alleen door de collega’s in de ziekenhuizen worden gedeeld. Zie bijvoorbeeld de oproep van Tommie Niessen om woensdag uit solidariteit de witte lakens uit te hangen.

Geen wonder dat in onze poll 92% zegt de acties van de collega’s in de ziekenhuizen te steunen. Laat ons ons werk doen, waardeer ons, geef ons de ruimte en het vertrouwen - dat is de boodschap van al die mensen die de zorg draaiende houden. Het wordt tijd dat daar beter naar wordt geluisterd. Niet alleen op woensdag 20 november, maar net zo lang tot verpleegkundigen en verzorgenden het verschil gaan merken.

Gerton Heyne en Conny van Velden
Interim-bestuur V&VN

Vanaf begin 2020 kun je reageren op berichten via het nieuwe verenigingsplatform van V&VN. Wil je nu al een reactie kwijt? Praat mee op social media.

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)