Pauline blogt: tussen wal en schip

  • 20 april 2020
  • Blog/Vlog
  • Coronavirus
  • V&VN Algemeen
Blog Pauline

De overdracht. Collega’s van de nachtdienst geven aan dat de situatie van een van de cliënten uit mijn route te kwetsbaar is. Ze vertoont alle symptomen van Corona, maar is niet getest. Binnen enkele dagen is haar situatie enorm veranderd. Van een volledig zelfstandige dame, tot iemand die niet meer veilig alleen kan blijven. Haar enige dochter behoort tot de risicogroep.

Ze is mijn derde cliënt die ochtend. In het complex waar ze woont moet ik even zoeken. Huisnummer, etage, welke kant moet ik op zodra ik de lift uitstap? Haar dochter staat al bij de voordeur van het appartement. Handschoenen aan, mondmasker op. Ze is bang, durft niet goed binnen te zijn, maar voelt ook geen andere mogelijkheid. Haar moeder heeft altijd aangegeven koste wat het kost thuis te willen overlijden. Ze voelt zich klem zitten tussen haar eigen veiligheid en de veiligheid en wens van haar moeder.

Het idee dat haar moeder haar mogelijk kan besmetten met het coronavirus maakt haar doodsbang

Terwijl haar moeder nog slaapt, bespreken de dochter en ik de situatie en de risico’s. Aan de muur hangen foto’s van de kleinkinderen. Ze schiet vol, ze wil hen zo graag op zien groeien. Het idee dat haar moeder haar mogelijk kan besmetten met corona maakt haar doodsbang. We spreken af dat ik bij haar moeder zal gaan kijken. Ik zal de noodzaak voor een crisisopname met haar bespreken. Ik verleen de zorg, spreek een huisbezoek af met de huisarts en vervolg mijn route.

Later die dag belt de huisarts. Het lukt niet een opname gerealiseerd te krijgen. Omdat mevrouw symptomen van corona vertoont, is het te risicovol om haar op te nemen op een afdeling in het verpleeghuis. Omdat ze niet getest is op het coronavirus, kan ze niet opgenomen worden op de corona-cohort-afdeling. De GGD waaronder mevrouw valt, test haar niet. Ze valt buiten het testbeleid dat zij op dat moment hanteren.

Door de zorgvuldig opgestelde kaders, om ieders veiligheid te borgen, kan onze cliënt nergens terecht. Door deze kaders zijn de veiligheid van onze cliënt en haar dochter echt in het geding. Tot onze verbijstering komen de huisarts en ik erachter dat we hier te maken hebben met een cliënt die tussen wal en schip valt.

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)